Slakkenzee

Slither (James Gunn, 2006)

Plezierig smerig gedoe met slakken en vlees en dat dan ook nog eens komisch bedoeld. Een met nare aliens beladen meteoriet stort neer vlak bij een duf Amerikaans provinciestadje, en de boertige Grant (Michael Rooker, Merle uit The Walking Dead) is het eerste slachtoffer van dat buitenaardse tuig. Nadat een slijmerig wezen tot in zijn hersenpan is doorgedrongen, ontwikkelt Grant een onstilbare honger naar vlees, terwijl tentakels uit zijn borst groeien en ook zijn hoofd er steeds minder fris uit begint te zien.

En dat is pas het begin van dit overdadige zombiefestijn, dat met zijn voorliefde voor groteske prothese-effecten en dito grime behoorlijk dicht in de buurt komt van zijn grote voorbeelden uit de jaren tachtig en negentig. Grandioos walgelijk is de scène waarin een kogelrond gevreten dame uiteenbarst in een glibberig rode slakkenzee en ook de dialoog is goed fout op een passende manier. 'Dat lijkt op iets dat tijdens de oorlog van mijn pik afviel', zegt een van de personages als hij de tot blubber en worstachtige vangarmen vervormde Grant ontwaart.

SBS 6, 00.55-02.25 uur.

Meet Joe Black

(Martin Brest, 1998) Hij wil graag wat meer over het leven te weten komen, dus besluit de Dood het op een akkoordje te gooien met zijn gastheer, de welvarende zakenman Bill Parrish (Anthony Hopkins). Als de Dood een aantal dagen bij Parrish in diens luxe villa mag verblijven, zal hij de zakenman nog even laten leven. De twee dochters van Parrish weten niets van deze afspraak en kennen dus de identiteit niet van hun vreemde huisgast, die zichzelf Joe Black noemt en in het lichaam van Brad Pitt woont. En dat is gevaarlijk, want wat liefde is, dat wil de Dood ook wel leren. In een rustig tempo voert het 3 uur durende Meet Joe Black de romantische spanning op.

Fox, 20.30-23.25 uur.

Le huitième jour

(Jaco van Dormael, 1995) Vier jaar geleden verscheen Mr. Nobody, pas de derde film van Van Dormael, die in 1991 debuteerde met Toto le Héros. De Waalse regisseur neemt de tijd voor zijn gedetailleerde en zorgvuldig gestileerde films, zo ook in Le Huitième jour, waar hij sentimentaliteit met geslepenheid combineert in een verhaal over de vriendschap tussen een zakenman (Daniel Auteuil) en een aan syndroom van Down lijdende jongen (Pascal Duquenne). De weelderige vormgeving herinnert soms aan het werk van Jean-Pierre Jeunet en leidt perfect de aandacht af van het onevenwichtige verhaal. Tijdens het filmfestival van Cannes in 1996 deelden Duquenne en Auteuil de prijs voor beste acteur.

Eén, 23.15-01.10 uur.

Before Sunrise

(Richard Linklater, 1995) Filmmaker Linklater maakte in 1995 zijn eerste film over de knetterende aantrekkingskracht tussen de Amerikaanse schrijver Jesse (Ethan Hawke) en Française Celine (Julie Delphy), die min of meer toevallig uitmondde in een trilogie, met om de negen jaar (Before Sunset in 2004 en Before Midnight in 2013) een nieuw deel. In Before Sunrise ontmoet het tweetal elkaar voor het eerst, tijdens een treinreis door Oostenrijk. Voor ze beiden hun eigen weg gaan, brengen ze een avond, nacht en ochtend door in Wenen, slenterend door de straten van de stad, pratend over dromen en ambities, verleden en toekomst - en de liefde, uiteraard. Net als in beide vervolgen is de chemie tussen Hawke en Delpy onweerstaanbaar.

BBC 2, 00.05-01.40 uur. Kevin Toma

undefined

Meer over