Slagter stapt uit schaduw dopingnieuws

VAN ONZE VERSLAGGEVER BART JUNGMANN

AMSTERDAM - Op de puinhopen van de Raboploeg lijkt iets moois op te bloeien. In de eerste de beste koers sloeg de jonge coureur Tom-Jelte Slagter (23) meteen zijn slag.

Hij won zondag de Tour Down Under. 'Dit is heel positief, al klinkt dat misschien gek in deze tijd', zei ploegleider Erik Dekker met zijn bekende gevoel voor understatement.

Terwijl het elders ter wereld vooral gaat over georganiseerde dopinggebruik zijn in Australië de fietsen al weer van stal. gehaald. Sinds een paar seizoenen is de Tour Down Under als wereldbekerkoers de start van een nieuw wielerseizoen. In 2009 was de Australische ronde zelfs groot nieuws toen Lance Armstrong er zijn comeback in het peloton maakte.

Nu speelt de Tour Down Under zich af in de schaduw van het dopingnieuws. Het Blanco Pro Cycling Team, voorheen rijdend onder Rabobank-vlag, ging er met de nieuwe generatie van start. Tom-Jelte Slagter en Wilco Kelderman waren de speerpunten.

Kelderman maakte vorig seizoen furore in het Franse Criterium du Dauphiné, de 23-jarige Slagter liet zich gelden in de Ronde van Italië. In de tiende etappe, met finish bergop, was hij een van de smaakmakers.

In Australië toonde Slagter aan al vroeg de vorm te pakken te hebben. Donderdag won hij een bergrit, zijn eerste succes als prof. Daarmee klom de Groninger naar de top van het klassement.

Zaterdag bekroonde Tom-Jelte Slagter zijn goede optreden door de leiderstrui te pakken. In de laatste rit waarin geklommen moest worden, kon hij als enige mee met de Australische routinier Simon Gerrans.

De voorsprong die Slagter daarmee nam op de Spanjaard Moreno behield hij zondag in een afsluitend criterium. Kelderman eindidgde op de zesde plaats.

Als leider in het wereldbekerklassement geldt Tom-Jelte Slagter nu bovendien een tijdje als de bes-te wielrenner ter wereld. In alle bescheidenheid betrok hij echter zijn ploegmaats in het succes.

Slagter besefte ook wat zijn zege betekent. 'Natuurlijk zullen de verwachtingen nu hoger worden, maar het geeft me ook vertrouwen.'

Ploegleider Dekker zag het breder perspectief van deze overwinning. 'Dit is een superuitkomst voor een nieuwe ploeg. Het helpt ons mogelijk bij de zoektocht naar een nieuwe sponsor.'

undefined

Meer over