Slager Williamson zit met z'n rundergehakt

Slagerij G.C. Williamson staat in heel Sevenoaks vanouds als zeer goed bekend. Uitermate betrouwbare zaak, breed assortiment, hygiënisch gepresenteerd, redelijke prijzen....

De firma Williamson verkoopt pittige worstjes, niet te vette lamskoteletjes, schitterende steaks en fijne magere rundergehakt - je kunt wel in Engeland gaan wonen, maar dat wil niet zeggen dat je dan ook je Hollandse gehaktbal maar gelijk moet afzweren.

Maar voor vanavond heeft mijn vrouw Danielle bij slagerij Williamson kalkoengehakt gekocht. Wij eten vanavond kalkoengehaktballen, zegt ze.

Kalkoengehaktballen? Wat zullen we nu krijgen?

Lees de Daily Mirror dan, antwoordt ze.

En inderdaad, daar staat het: MAD COW DISEASE CAN KILL YOU.

Britse koeien lijden aan BSE, bovine spongiforme encephalitis. Tienduizenden zijn er de afgelopen jaren om die reden afgemaakt. En nu hebben volgens de Mirror 'experts' vastgesteld dat het eten van rundvlees bij mensen de humane variant van BSE, de zeldzame ziekte van Creutzfeldt-Jacob, kan veroorzaken. Die is ongeneeslijk. Eerst word je dement en dan ga je dood.

Mogelijk hebben wij, schrijft de Mirror, de afgelopen tijd al een miljoen geïnfecteerde beesten opgegeten! De incubatietijd van de ziekte van Creutzfeldt-Jacob kan tot dertig jaar bedragen. Rundvleeseters leven mogelijk al in geleende tijd, waarschuwt de krant.

Gary Charles Williamson staat er in zijn winkel enigszins vermoeid bij. Voor hem in de vitrine staat een grote schaal vol rundergehakt naast een even grote en even volle schaal met prachtig rood rundvlees.

De Mirror heeft 2,6 miljoen lezers. In Sevenoaks, het Blaricum van Londen, lezen wij vanzelfsprekend alleen de kwaliteitskranten, maar om het contact met de basis niet te verliezen soms ook The Sun en de Mirror.

Kalkoen, zegt Gary, ze willen allemaal kalkoen. En lam en schaap en varken en kalf. Maar geen rundergehakt en geen biefstuk. Straks komt er nog iemand om paard of struisvogel. Iedereen is gek geworden.

Aan de muren hangen folders van het Britse voorlichtingsbureau Vleeswaren. Dat van een bewezen verband tussen BSE en Creutzfeldt-Jacob geen sprake is. Dat alle koeien in Groot-Brittannië streng op BSE worden gecontroleerd voor ze naar de slager gaan. Dat er de laatste jaren een scherpe daling van het aantal geïnfecteerde beesten is geconstateerd.

Maar het helpt niet, zegt Gary. Als zo'n krant uitkomt met zo'n kop, klapt de verkoop onherroepelijk in elkaar.

De Mirror heeft overigens op één punt gelijk. Niet àlle wetenschappers achten een verband tussen BSE en de ziekte van Creutzfeldt-Jacob volkomen uitgesloten.

Slagerij Williamson, vertelt Gary, fokt zelf vleeskoeien en koopt ze verder uitsluitend bij zwaar gecontroleerde en zeer betrouwbare boeren in de buurt van Sevenoaks. En die koeien worden allemaal geslacht voor ze negentien maanden oud zijn. Dan kunnen ze nog helemaal niet gek zijn, volgens Gary.

Verdomde tabloids, zegt hij. Maken er een media-hype van. Gaan een beetje zitten speculeren vanwege de sensatie. Blijf ik met al dat voortreffelijke rundvlees zitten.

Om de stemming een beetje positief te houden, heeft Gary een cartoon op de vleesvitrine geplakt. Er ligt een koe op haar rug met een feesttoeter en een fles drank in de poten.

'O jee, ik denk dat Clarissa de gekke mensen-ziekte heeft', zegt een toekijkend koebeest.

Maar daar komt alweer een klant voor vier varkensworstjes. Gary Williamson zucht. De Mirror hè, zegt hij. Ja, zegt de mevrouw, de Mirror. Is het niet vreselijk?

Op de lagere school van mijn dochter Hannah hangt sinds woensdagochtend een groot bord. Dat de schoolmenu's vanaf heden rundvleesvrij zijn.

Bert Wagendorp

Meer over