'Slachtoffers tsunami slecht beschermd'

De overheden van India, Indonesië, Thailand, Sri Lanka en de Maldiven bieden de slachtoffers van de tsunami onvoldoende rechtsbescherming. Ze staan (oogluikend) toe dat slachtoffers onrechtmatig land wordt afgenomen, worden gediscrimineerd of blootstaan aan seksueel misbruik....

Reuters en AFP

Dit staat in een woensdag verschenen rapport van driebuitenlandse hulporganisaties in opdracht van de VerenigdeNaties. ActionAid International, People's Movement for HumanRights Education en Habitat International Coalition ondervroegenvoor het onderzoek vijftigduizend slachtoffers van de vloedgolfop Tweede Kerstdag 2004 en ambtenaren in de vijf landen.

De organisaties stellen dat de meest kwetsbare groepenonvoldoende geholpen worden. Ze worden soms illegaal verdrevenom ruimte te maken voor wederopbouwprojecten voor anderen. Ookzouden de overheden allerlei commerciële belangen hebben bij dewederopbouwprojecten.

Regeringsambtenaren in India en Indonesië namen donderdagafstand van het rapport. Volgens Indiase ambtenaren ontbreken ook'specifieke voorbeelden'.

Meer over