'Slachtoffers schietdrama Alphen krijgen een schijntje'

Het duurt nog maanden voor slachtoffers van het schietdrama in het Alphense winkelcentrum Ridderhof schadevergoeding krijgen en veel zal het niet zijn. Dat zegt letselschade-expert Berth Groot, die de schade per slachtoffer berekent, tegen het AD.

Redactie
Mensen herdenken het schietdrama in Alphen aan den Rijn. Beeld anp
Mensen herdenken het schietdrama in Alphen aan den Rijn.Beeld anp

In april 2011 kwamen zes mensen om bij een schietdrama in het winkelcentrum, waarna schutter Tristan de hand aan zichzelf sloeg. Nationale Nederlanden besloot tot het uitkeren van ruim 4,5 ton voor de slachtoffers. 105 mensen hebben zich inmiddels gemeld, zegt Groot.

Vooral nabestaanden van mensen die dodelijk werden getroffen melden zich, maar ook mensen die zelf gewond waren geraakt. Het grootste deel bestaat uit mensen met psychische schade.

Volgens Groot is de tegemoetkoming die de slachtoffers krijgen waarschijnlijk een schijntje van de werkelijke schade. 'Nationale-Nederlanden keert 454.000 euro uit, het bedrag waarvoor Tristan was verzekerd. Meer is er niet te verdelen', aldus Groot.

'Stel het schadebedrag in totaal op 4,5 miljoen komt, dan krijgt iedereen dus 10 procent van het daadwerkelijke schadebedrag. Ik denk dat slachtoffers het bedrag vooral zullen zien als erkenning voor wat hen en hun dierbaren is aangedaan', zegt Groot.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over