Slachtoffers politiegeweld in Amerika toegenomen in eerste helft 2016

Het aantal doden door politiegeweld in de Verenigde Staten is in de eerste zes maanden van 2016 met zo'n 6 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In totaal zij het afgelopen half jaar 491 doden geregistreerd. Dit meldt The Washington Post op basis van eigen onderzoek.

Redactie
Politie in New York arresteert een man tijdens een protest tegen politiegeweld tegen zwarte mannen. Beeld reuters
Politie in New York arresteert een man tijdens een protest tegen politiegeweld tegen zwarte mannen.Beeld reuters

De uitkomsten tonen aan dat zwarten in de Verenigde Staten een grotere kans lopen om te worden doodgeschoten door de politie. Deze is 2,5 keer groter dan bij witte Amerikanen. De helft van de doden door politiegeweld zijn wit, de andere helft behoort tot een minderheid. Eenvijfde was ongewapend.

Uit cijfers van het twee jaar durende onderzoek komt ook naar voren dat er steeds meer agenten onder diensttijd worden beschoten en gedood. Ook worden zij vaker vervolgd voor twijfelachtige schietpartijen. Volgens The Washington Post volgen incidenten met dodelijke schietpartijen elkaar sinds 2014 sneller op. Dat was het jaar waarin een agent een zwarte tiener in Ferguson dood schoot.

2015

In totaal kwamen vorig jaar volgens The Washington Post 990 mensen door politiekogels om het leven, waarvan 465 in het eerste half jaar. De Britse krant de Guardian telde zelfs 1.134 doden in heel 2015.

De incidenten worden steeds vaker opgenomen op video. Vorig jaar was dat 14 procent, nu is dat 21 procent. Voorbeelden hiervan zijn de aanhoudingen van de 37-jarige Alton Sterling in Baton Rouge en de 32-jarige Philando Castile in Minnesota. Beide mannen werden deze week doodgeschoten door de lokale politie. Tijdens de demonstratie tegen politiegeweld, werden vrijdag zeker vijf agenten doodsgeschoten.

Lees ook:

Deze week opnieuw twee gevallen van blanke agenten die in de VS een zwarte man doodschieten. Schiet de politie te snel op zwarte mannen? (+)

Recente gevallen waarbij Afro-Amerikanen zijn doodgeschoten door de politie. Beeld anp
Recente gevallen waarbij Afro-Amerikanen zijn doodgeschoten door de politie.Beeld anp
Meer over