Slachtoffers oplichter Madoff krijgen 405 miljoen

Slachtoffers van de Amerikaanse oplichter Bernard Madoff krijgen een schadevergoeding van 405 miljoen dollar (323 miljoen euro) van een fondsmanager die namens Madoff optrad als tussenpersoon, J. Ezra Merkin. Volgens het Openbaar Ministerie in New York, dat de schikking overeenkwam, krijgen de meeste gedupeerden ruim 40 procent van hun verlies gecompenseerd.

Bernard Madoff in 2009, enkele maanden voor zijn veroordeling. Beeld EPA
Bernard Madoff in 2009, enkele maanden voor zijn veroordeling.Beeld EPA

Het maximumbedrag dat aan investeerders wordt uitgekeerd, is 5 miljoen dollar. De staat New York ontvangt eveneens 5 miljoen dollar als tegemoetkoming in de kosten voor het uitwerken van de overeenkomst. Het Openbaar Ministerie noemt de schikking 'een overwinning voor de gerechtigheid'.

Goede doelen
Merkin zamelde in twintig jaar tijd meer dan 4 miljard dollar in en sluisde minstens 2 miljard daarvan door naar Madoff, die in 2009 werd veroordeeld tot 150 jaar gevangenisstraf. Merkins werkterrein bestond hoofdzakelijk uit contacten die hij had opgedaan in de goededoelensector. Hij verhulde de rol van Madoff door het opstellen van misleidende financiële rapportages.

Bij de gedupeerden die nu een deel van hun investering terugzien, gaat het om een beperkte groep slachtoffers. Door Madoffs fraude, die tientallen jaren heeft geduurd, zagen alle investeerders samen ten minste 18 miljard dollar in rook opgaan. Met kunstmatige winsten was hun investering op papier opgepompt tot 65 miljard dollar, maar bij de ontmanteling van Madoffs beleggingsbedrijf bleek het in werkelijkheid te gaan om enkele honderden miljoenen dollars.

Meer over