Slachtoffers gifschip beginnen proefproces in Londen

Advocaat Bob van der Goen uit Soest begint namens tien slachtoffers van de gifdumping in Ivoorkust afgelopen augustus een proefproces in Londen tegen Trafigura Beheer dat het schip met giftig afval had gehuurd....

Oliehandel Trafigura is gevestigd in Amstelveen maar de feitelijke leiding zetelt in Londen, aldus de raadsman. Eerder al stelde hij Trafigura Beheer in Amstelveen aansprakelijk voor de fatale gifdumping, waarbij tien mensen zijn overleden. Hij eiste toen een voorschot op een schadevergoeding van 10 miljoen euro. Deze claim is door Trafigura afgewezen.

De olietanker Probo Koala vervoerde vanuit Amsterdam giftig afval naar Ivoorkust. Het gif is daar op vuilstortplaatsen gedumpt bij de haven van Abidjan. Tien mensen overleden als gevolg van de giftige dampen, zeker 44 duizend mensen meldden zich voor medische behandeling.

Raadsman Van der Goen stelt ook de gemeente Amsterdam aansprakelijk. De plaatselijke autoriteiten hebben het schip volgens hem laten vertrekken in strijd met de regels. ‘De havenautoriteiten wisten dat het schip giftig afval aan boord had’, aldus Van der Goen.

Meer over