Slachtoffers gifschip beginnen proces in Londen

SOEST (ANP) - Advocaat Bob van der Goen uit Soest begint namens tien slachtoffers van de gifdumping in Ivoorkust een proefproces in Londen tegen Trafigura Beheer dat het schip met giftig afval had gehuurd. De raadsman heeft bij een rechtbank in Londen een claim neergelegd van 100 miljoen Britse pond.

Oliehandel Trafigura is gevestigd in Amstelveen maar de feitelijke leiding zetelt in Londen, aldus de raadsman. Eerder al stelde hij Trafigura Beheer in Amstelveen aansprakelijk voor de fatale gifdumping, waarbij tien mensen zijn overleden. Hij eiste toen een voorschot op een schadevergoeding van 10 miljoen euro. Deze claim is door Trafigura afgewezen.

De olietanker Probo Koala vervoerde vanuit Amsterdam giftig afval naar Ivoorkust. Het gif is daar op vuilstortplaatsen gedumpt bij de haven van Abidjan. Tien mensen overleden als gevolg van de giftige dampen, zeker 44.000 mensen meldden zich voor medische behandeling.

Raadsman Van der Goen stelt ook de gemeente Amsterdam aansprakelijk. De plaatselijke autoriteiten hebben het schip volgens hem laten vertrekken in strijd met de regels. ,,De havenautoriteiten wisten dat het schip giftig afval aan boord had'', aldus Van der Goen.

Meer over