Slaapverwekkend zootje van kinderlijk gekke Helma Melis

Een wit winterlandschap van piepschuim. Sterk gestileerd, met ijsbloemcoulissen, ijspegelkroonluchters en iglo’s. De vloer helt, drie konijnenholletjes staren je aan....

Mirjam van der Linden

Melis (1973) is een beginnend choreograaf uit Brabant. Met haar in 2001 opgerichte gezelschap LaMelis maakte zij een vijftal producties en onlangs debuteerde zij bij Introdans. Haar werk is energiek en kinderlijk gek, maar vooral beeldend. Essentieel daarbij zijn een minimaal, maar contrastrijk kleurgebruik en de inzet van kostuums en rekwisieten: die domineren niet alleen het plaatje, maar bepalen ook voor een groot deel de dansbewegingen. Le Temps de Isomo (het piepschuim-jaargetijde) is hiervan weer een voorbeeld.

In dit licht surrealistische sprookje groeien rode, kronkelige takken-vingers uit de iglo en begint het ijstentje zelf te zwieren als een hoepelrok. Een rode jurk met dame springt uit een van de vloergaten omhoog: op en neer, de hele voorstelling door. De vijf mannen en vrouwen die dit fantasie-universum tot hun speeltuin hebben gemaakt, dragen dikke, crèmekleurige jurken. Hun kniekousen met eekhoorns op de kuiten (ook weer rood natuurlijk) lijken objecten op zich.

Hoe mooi alles ook oogt, dramaturgisch is Le Temps de Isomo een slaapverwekkend zootje. Melis houdt van veel en veelzijdig, maar dat betekent niet dat je geen keuzes hoeft te maken. Het stuk gaat over sprookjes en dus stikt het van de symbolen, van dingen die logischerwijs niet kunnen en van de verwijzingingen naar typische sprookjesthema’s als volwassen worden, identiteit en seksualiteit. Het is van alles wat, net als Melis’ eclectische dansstijl, die modern, klassiek, show, disco, sport en folk mixt, maar niet zo integreert dat er een spannende meerwaarde ontstaat.

Grappig genoeg is de meest uitgewerkte rol voor de twee figuranten Lotte en Loes van Asten, een nog net bonenstakerige tienertweeling met engelachtig blond haar en een volkomen onschuldige aanwezigheid. Dat juist zij op een gegeven moment rondhuppelen als sexy bunny’s kan bijna niet. Het vat de complexiteit van de thematiek goed samen.

Tournee tot en met 28 mei. Zie ook www.bureauberbee.nl.

Meer over