Skyfall, The Descendants, Spartacus

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Berend Jan Bockting
null Beeld Sony Pictures
Beeld Sony Pictures

Skyfall (Sam Mendes, 2012) Zaterdag, RTL 4, 20.00 uur.

De succesvolle drieëntwintigste Bondfilm schakelde een aantal versnellingen lager dan zijn hectische voorgangers, zoals het relatief eenvoudige For Your Eyes Only in 1981 volgde op de overdaad van het Star Wars-achtige Moonraker. Veelzeggend is de vermakelijke rol van Ben Whishaw als nieuwe, sterk verjongde gadgetspecialist Q, die Bond slechts voorziet van een pistool en een radiozendertje. 'Verwachtte je soms een exploderende pen?', reageert hij droogjes op diens teleurgestelde blik.

The Descendants (Alexander Payne, 2011) Zaterdag, RTL 5, 20.00 uur.

Nu zijn vrouw Elizabeth in coma ligt, moet de op Hawaii woonachtige Matt King (George Clooney) alleen voor zijn twee onhandelbare dochters zorgen. De bijzonder fraaie tragikomedie van Sideways-regisseur Alexander Payne is even hilarisch als pijnlijk.

One Night Stand: Eddy & Coby (Jeroen Annokkee, 2014) Zaterdag, NPO 3, 23.10 uur.

Als enige telg van recentste One Night Stand-lichting, een project van de publieke omroep waarmee filmtalent zich met korte speelduur mag bewijzen, mikt Eddy & Coby met succes op lichtdonkere, visuele situatiehumor. Over de vrouw van een verlamde gangster (Ton Kas, altijd leuk) die een affaire begint met de fitnessinstructeur.

Spartacus (Stanley Kubrick, 1960) Zondag, Eén, 14.00 uur.

'Beschouw je het eten van oesters als moreel aanvaardbaar, en het eten van slakken als immoreel?' 'Nee meester, natuurlijk niet.' Dit gesprek uit Spartacus, tussen de patriciër Crassus, een rol van Laurence Olivier, en zijn slaaf Antoninus (Tony Curtis), werd in 1960 gecensureerd. De scène, waarin Crassus op bedekte wijze over biseksualiteit praat - 'mijn smaak omvat zowel oesters als slakken' -, werd pas teruggevonden in 1991, tijdens de restauratie van de klassieker over de slavenopstand in het Romeinse rijk. Maar zonder geluid: daarom moest Curtis zijn eigen rol van dertig jaar eerder nasynchroniseren, en werd Anthony Hopkins gevraagd een 'niet van echt te onderscheiden' Olivier-imitatie te doen.

Tinker Tailor Soldier Spy (Tomas Alfredson, 2011) Zondag, FOX, 22.00 uur.

George Smiley, held uit de spionagethrillers van John le Carré, is de anti-James Bond: geen vlotte womanizer, maar een stille observator. In deze verfilming van het gelijknamige boek uit 1974 krijgt Smiley (Gary Oldman) opdracht uit te zoeken wie de verrader is in het hoogste kader van de inlichtingendienst. Dankzij de zorgvuldige aankleding en Hoyte van Hoytema's knappe camerawerk wordt een beklemmende jarenzeventigsfeer gevangen.

Meer over