Skimmen voorbij, oude pinfraude in trek

Vanaf Nieuwjaarsdag morgen zijn er geen pinautomaten meer in gebruik die de vervalsingsgevoelige magneetstrip uitlezen. De lucratieve skimfraude is daarom niet meer mogelijk. Omdat fraudeurs er nog niet in zijn geslaagd de nieuwe chip te kraken, grijpen ze terug op primitieve methoden.

ERIK BLOEM

AMSTERDAM - Criminelen richten zich daarom onder meer op cash trapping. Daarbij wordt een plaatje op de geldsleuf gezet. Het gepinde bedrag komt daardoor niet naar buiten, maar blijft vastzitten op een aan de binnenkant bevestigde plakstrip. Als klant krijg je de indruk dat de transactie is mislukt. Na vertrek verwijderen de criminelen het opgerolde geld.

Zowel de Nederlandse Vereniging van Banken als de politie ziet deze vorm van pinfraude steeds meer, 'al blijven het toch incidenten', benadrukt woordvoerder Rob Luijten van de politie Midden- en West-Brabant, waar ook het Landelijk Skimming Point is onder gebracht. 'Wel hebben we het idee dat dezelfde groepen als de skimmers zich nu gaan bezighouden met cash trapping.'

Het is een betrekkelijk simpele en oude methode, zeggen deskundigen. 'Als dit alles is wat ze kunnen verzinnen, is dat op zich een geruststellende gedachte', zegt een woordvoerder van betaalbedrijf Currence. 'Als je geld gestolen wordt, is dat natuurlijk altijd vervelend. Maar plekken waar geld is, blijven nu eenmaal criminelen trekken.' Nu ze zich met de invoering van het nieuwe pinnen bedreigd zien in hun frauduleuze broodwinning gaan ze op zoek naar andere manieren. 'Ook shouldering zal weer toenemen', denkt hij, 'waarbij kwaadwillenden meekijken bij het pinnen, waarna ze de handtas of portemonnee stelen.'

De schade door cash trapping staat niet in verhouding tot de bedragen die met skimmen werden buitgemaakt. Uit cijfers van het European ATM Security Team blijkt dat de schade in 23 Europese landen, waaronder Nederland, nog geen halve procent van alle pinfraudes uitmaakte. Van de 112 miljoen die door criminelen werd buitgemaakt in de eerste zes maanden van 2011, werd een half miljoen met de plakstrip uit de automaat gepeuterd. Wel ziet het instituut een sterke toename. Inmiddels is in Europa in meer dan de helft van de gevallen sprake van cash trapping.

Vorige maand bleek uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken nog dat het skimmen een opleving beleefde. Het nieuwe pinnen was nog niet overal verplicht. Criminelen maakten volgens betalingsbedrijf Currence nog een eindsprint en richtten zich op apparaten die nog niet over waren op het nieuwe pinnen.

undefined

Meer over