Skiffeur Lippits verkrampt maar toont wel vormbehoud

Skiffeur Dirk Lippits heeft zaterdag in Duisburg op papier vormbehoud getoond. Bij de kwalitatief onderbezette Wedau-regatta werd hij derde. Op het water naderde hij echter bij lange na niet zijn beste prestatie van vorig jaar: negende bij de WK....

Van onze roeimedewerker Anne de Lange

Lippits mag in theorie naar Athene, maar of hij er daadwerkelijk heen gaat is onzeker. Hij heeft last van een blessure. 'Ik voldeed met de derde plaats aan de eis van NOC*NSF, maar nog niet aan mijn eigen normen', zei hij.

Aanvankelijk nam Lippits gemakkelijk de koppositie en leidde halverwege de wedstrijd het veld met een voorsprong van vijf seconden. In de tweede baanhelft kreeg de Eindhovenaar echter opnieuw last van zijn schouder en arm. Hij verkrampte en maakte mishalen. Vervolgens stormden de Duitser Steffen Petz en de Fransman Frederic Doucet langszij,en kwam de verstijfde Lippits als derde over de finish.

'Dit is behoorlijk frustrerend. Roeiers van een dergelijk kaliber tik ik normaal met tien seconden weg. Voor een dergelijk resultaat train ik niet zo hard. Bij de wereldbeker in Poznan had ik er ook al last van. Toen moest ik door de harde zijwind steeds bijsturen, misschien is daarbij een wervel scheef geraakt.'

Vandaag gaat Lippits (27) bij een arts te rade. 'En ik ga de afstelling van mijn boot nog eens nakijken. Ik wil uitsluiten dat het daaraan ligt.' Gisteren kwam hij niet meer aan de start. Donderdag moet hij alweer bij de beter bezette wereldbekerwedstrijd in Mn vol aan de bak.

Lippits won bij de Spelen van 2000 en de WK van 2001 zilver in de dubbelvier. In 2002 stapte hij over naar de loodzware skiffklasse, en ging in de eenmansboot op zoek naar zijn eigen grenzen. Tijdens de WK stuntte hij dat jaar met een vijfde plaats. Vorig seizoen kon hij die prestatie niet meer evenaren, maar slaagde hij er toch in zijn boot voor de Spelen te nomineren.

Dit seizoen moet Lippits vormbehoud tonen, maar in plaats daarvan incasseert hij keer op keer zware tegenvallers. Een maand geleden werd hij bij het Nederlands kampioenschap verslagen door skiffdebutant Sjoerd Hamburger. Veertien dagen terug bij de wereldbeker in Poznan kwam Lippits niet verder dan de negentiende plaats.

Hamburger (21) zou best in de boot van Lippits naar de spelen willen, maar streeft bovenal naar het wereldkampioenschap tot 23 jaar. Daarvoor ligt hij goed op koers. Zaterdag won hij in Duisburg in die leeftijdscategorie met overmacht.

Naar verwachting neemt NOC*NSF deze week een besluit over Lippits' gang naar Athene. Het zou kunnen dat de sportkoepel stampij maakt over de kwaliteit van Lippits' veld in Duisburg. Zo is winnaar Petz geen echte hoogvlieger, hij kwam vorig jaar bij de WK tot 23 niet verder dan de vijfde plaats.

Meer over