Sjevtsjenko maakt zijn voetstuk nog wat steviger

AMSTERDAM - De nacht duurde lang in Kiev, nadat het nationale elftal van Oekraïne maandag in zijn openingswedstrijd van Euro 2012 uitdager Zweden met 2-1 had verslagen. Supporters verzamelden zich op de pleinen in de hoofdstad en de vreugde van het land werd de volgende ochtend in sprekende krantenkoppen tot uitdrukking gebracht.

Eén naam stond in die explosie van geluk centraal, die van Andrej Sjevtsjenko. Met twee doeltreffende kopballen leidde hij zijn land na een achterstand van 1-0 naar de zege en bevestigde hij zijn unieke waarde voor het Oekraïense voetbal. Een held was hij al in eigen land, de 35-jarige routinier, die zijn totaal aan interlands maandag op 109 bracht. Die avond ook verstevigde hij met zijn nieuwe totaalscore (48 treffers) het voetstuk, waarop hij bij leven al is geplaatst.

Lang was er bij bondscoach Oleg Blochin en Andrej Sjevtsjenko zelf twijfel geweest over de fysieke mogelijkheden van de spits, wiens carrière van Dynamo Kiev via AC Milan en Chelsea tot wasdom kwam. De aanvaller kampte dit seizoen met grote lichamelijke problemen en liet zich begin dit jaar nog twee weken behandelen door de medische staf van Chelsea. 'Omdat ik er alles voor wil doen om het EK te halen', zei hij toen. 'De afgelopen vijf jaar ben ik met niets anders bezig geweest.'

Vrienden van Sjevtsjenko zeiden zeker te weten dat hij, als het EK niet in Oekraïne was gehouden, dit jaar al was toegetreden tot de technische staf van Dynamo. De spits denkt er zelf anders over: 'Pas na het EK zal ik een beslissing nemen over mijn toekomst. Ik wil me nu nog helemaal geven voor de nationale ploeg.'

Fysiek is hij niettemin een voetballer op zijn retour. In de laatste drie oefeninterlands van Oekraïne speelde Sjevtsjenko alleen de tweede helft en ook maandag tegen Zweden gaf hij ver voor het einde al aan dat hij gewisseld wilde worden.

De lichamelijke inspanning is hem in de loop van de jaren, door zijn telkens terugkerende rugklachten, steeds zwaarder gevallen, zoals ook zijn scorend vermogen is teruggelopen. Hij is niet meer de veelvraat van AC Milan die in 296 duels in de Serie A 175 keer scoorde. In de nationale ploeg kwam hij de afgelopen twee jaar nog net tot één treffer.

'Ik selecteer niet op namen', zei bondscoach Oleg Blochin na de wedstrijd tegen Zweden. 'Ik heb Andrej opgesteld omdat ik wist dat ik hem met zijn unieke kwaliteiten heel goed kon gebruiken.'

Blochin geniet in eigen land dezelfde status als zijn sterspeler. Nadat hij in 2007 zijn functie had neergelegd omdat Oekraïne er niet in slaagde zich voor Euro 2008 te kwalificeren, keerde hij vorig jaar terug op zijn post. Zijn doel: Oekraïne terugbrengen op het niveau van 2006, toen het bij het WK in Duitsland onder zijn leiding de kwartfinales bereikte.

Zelf speelde de nu 60-jarige Blochin 112 interlands, was hij 59 keer coach van de nationale ploeg en heeft hij maar één droom: een hoofdrol van zijn ploeg bij dit EK. Het is dezelfde houding als die van Andrej Sjevtsjenko. De routinier negeerde na zijn vertrek bij Chelsea alle aanbiedingen van andere Europese topclubs. Hij wilde maar één ding: bij Dynamo Kiev het fundament leggen voor de glorie die het Oekraïense voetbal sinds het afscheid van zijn grondlegger, Valeri Lobanovski, was kwijtgeraakt. Maandagavond beleefde het land in elk geval een glorieus voetbalmoment.

undefined

Meer over