Situatie Sharon ernstig maar stabiel na nieuwe operatie

De toestand van de Israëlische premier Ariel Sharon, die vrijdag voor de derde keer in 48 uur een hersenoperatie onderging, is ernstig maar stabiel. De 77-jarige regeringsleider heeft geen bloedingen meer en de artsen zijn erin geslaagd de druk in zijn hersenen te verminderen....

Sharon werd woensdag met spoed opgenomen in het ziekenhuis na een beroerte. Vorige maand had hij ook al een lichte beroerte gehad. Artsen hadden twee operaties nodig om het bloeden te stoppen, maar vrijdag ging de toestannd van de Israëlische premier zo hard achteruit, dat een derde ingreep noodzakelijk was. Hij ligt nu aan de beademing en wordt kunstmatig in coma gehouden.

Ziekenhuisdirecteur Scholomo Mor-Yosef zei dat hersenscans vrijdag wezen op een ‘aanmerkelijke verbetering’. Hij waarschuwde echter dat de toestand van de premier nog steeds kritiek is. Onduidelijk is of de artsen nog altijd van plan zijn Sharon zaterdag uit zijn coma te laten ontwaken voor nader onderzoek naar zijn lichamelijke en geestelijke vermogens.

Volgens medische experts heeft Sharon zware hersenbeschadigingen opgelopen en is het zeer onwaarschijnlijk dat hij voldoende zal herstellen om nog aan het werk te gaan. Vice-premier Ehud Olmert is benoemd tot waarnemend premier en is inmiddels ingewijd in de belangrijkste militaire geheimen van de joodse staat. Als Sharon sterft, blijft Olmert de eerste honderd dagen zijn vervanger.

Olmert, die eind vorig jaar met Sharon uit de rechtse Likud-partij stapte om de nieuwe centrumpartij Kadima op te richten, sprak vrijdag met oud-premier Shimon Peres. Die keerde onlangs de Arbeidspartij de rug toe en steunt nu Kadima, hoewel hij geen lid is geworden van die partij. Peres zei na die ontmoeting dat hij met Olmert Sharons beleid wil voortzetten.

Meer over