Situatie op Koreaanse schiereiland 'kruitvat'

WASHINGTON/PEKING - De situatie op het Koreaanse schiereiland is te vergelijken met een kruitvat. Dat zei de Amerikaanse politicus Bill Richardson na een bezoek aan Noord-Korea.

ANPAFP en Reuters
Een anti-oorlog demonstratie in Zuid-Korea. Beeld ap
Een anti-oorlog demonstratie in Zuid-Korea.Beeld ap

Richardson is een oud-diplomaat en nu gouverneur van Nieuw-Mexico. Hij heeft Noord-Korea in het verleden vaker bezocht.

De spanning tussen de twee Korea's, die officieel nog met elkaar in oorlog zijn, liep de afgelopen weken flink op. Dat kwam onder meer doordat het noorden het bewoonde eiland Yeonpyeong van het zuiden beschoot na een oefening van het leger. Door de beschieting kwamen vier mensen om het leven. Na het incident besloot Seoul, tot ongenoegen van Pyongyang, tot nieuwe militaire oefeningen.

Terughoudendheid

'Ik heb hen gevraagd terughoudendheid te tonen. Om de dingen even te laten afkoelen. Laat de oefeningen plaatshebben, zonder reactie', aldus Richardson bij terugkeer uit Noord-Korea. De volgende oefening van het zuiden op het eiland staat gepland tussen vandaag en dinsdag en zal een dag duren.

Ook China maakt zich grote zorgen over de spanningen tussen de twee Korea's. De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken Zhang Zhijun noemde de situatie 'uitermate hachelijk, zeer gecompliceerd en gevoelig', aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua. Zhang riep Noord- en Zuid-Korea op tot het bewaren van de kalmte. Verder riep het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken op tot nieuwe onderhandelingen tussen de twee Korea's.

Terugslaan

Noord-Korea zei gisteren dat het zou terugslaan als Zuid-Korea blijft 'provoceren', vermoedelijk doelend op een militaire oefening. Zuid-Korea nam het dreigement niet serieus en heeft besloten toch te gaan oefenen.

Meer over