Sinti's blijven lekker pal voor stadhuis staan

'Dit is een heel mooie standplaats', glimlacht Jozef van Nieuwkerke, woordvoerder van de Sinti-gemeenschap in Nuenen (Brabant). Hij kijkt quasi tevreden om zich heen....

De Sinti's (een benaming voor een van de groepen van zigeuners) zijn dinsdag naar het gemeentehuis getogen, om te demonstreren tegen het lakse beleid van de gemeente en de wantrouwige houding van de bewoners. De kleine caravans staan in een kring opgesteld. Op de barbecue worden vlees en appels geroosterd. Gitaarmuziek klinkt uit een van de onderkomens. De woonwagenbewoners hebben zonet een petitie overhandigd aan burgemeester Ligtvoet en wethouder Cuppers. Ze willen nog vandaag antwoord.

Al generaties lang wonen de Sinti's in Nuenen. Maar ze worden nog steeds niet geaccepteerd door hun dorpsgenoten.

'Discriminatie kent vele gezichten', vertelt Van Nieuwkerke. De lokale biljartvereniging is steevast 'vol' als 'iemand van het kamp' zich aanmeldt.

De Sinti-kinderen worden buitengesloten op middelbare school en buurthuis. Hun moeders worden in de winkels extra in de gaten gehouden.

Maar ook de gemeente neemt de woonwagenbewoners niet serieus, vinden ze. Al acht jaar ijveren ze voor een vierde locatie binnen de gemeentegrenzen. Want de drie huidige 'kampen' zijn niet genoeg om de ruim driehonderd Sinti's te herbergen. De wagens staan veel te dicht op elkaar. Jonge gezinnen leven noodgedwongen in een toercaravan. Voor sanitaire voorzieningen moeten ze bij de buren in een echte woonwagen aankloppen. 'Er is pas een baby geboren', vertelt Nico Rosenberg. 'Die moet door de regen naar de andere wagen worden gedragen, om gewassen te worden.'

De aanwas kun je niet tegenhouden. Moro Steinbach wijst naar een meisje. 'Het zijn jonge meiden van negentien jaar. Die willen allemaal trouwen en kinderen krijgen.'

De gemeente heeft weliswaar een nieuwe locatie aangewezen in Nuenen-Zuid. Maar bewoners in de wijde omtrek hebben bijna honderd bezwaarschriften ingediend. De meesten zijn bang dat hun huis in waarde daalt, schampert actievoerder Cees Donker. Maar ook andere vooroordelen spelen een rol. Dat weet ook wethouder Cuppers. 'Vroeger zei mijn moeder al, als ze vrijdagavond met scharen langs de deur gingen: niet opendoen, anders komen ze van achteren binnen. Dat beeld is volkomen onterecht, maar leeft helaas nog heel sterk in Brabant.' Door alle bezwaarprocedures kan het nog wel tot 2003 duren voordat er duidelijkheid is over de vierde locatie.

Zolang willen de Sinti's niet wachten. Ze hebben de gemeente tien urgentiegevallen voorgehouden, die nodig aan fatsoenlijke huisvesting moeten worden geholpen. Maar in het overleg op het gemeentehuis wil wethouder Cuppers slechts twee plaatsen voor noodopvang honoreren. De verzamelde Sinti's vinden dat aanbod 'een klap in het gezicht'. Ze besluiten dinsdagavond om het noodkamp tegenover het gemeentehuis voorlopig te handhaven.

Meer over