Sintfilm in eindronde Gouden Kalf 'publiek'

De club van Sinterklaas & Het pratende paard is een van de onverwachte nominaties voor de publieksprijs van het Nederlands Film Festival, de 'Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het publiek'. De andere twee films die genomineerd zijn, zijn Bloed, Zweet en tranen en Michiel de Ruyter.

Testpiet, Keukenpiet, Hoge Hoogte Piet, Muziekpiet, Danspiet en Profpiet op de rode loper bij de filmpremiere van De Club van Sinterklaas - Het Pratende Paard. Beeld ANP
Testpiet, Keukenpiet, Hoge Hoogte Piet, Muziekpiet, Danspiet en Profpiet op de rode loper bij de filmpremiere van De Club van Sinterklaas - Het Pratende Paard.Beeld ANP

De Hazesfilm werd eerder genomineerd voor beste film en een aantal acteursprijzen. Het nautische epos Michiel de Ruyter werd uit het festivalprogramma gehaald door de producent, uit protest tegen de in zijn ogen slechte behandeling van de grote publieksfilm.

De Sinterklaasfilm, een low budget jeugdfilm voor de allerkleinsten, is een outsider voor de publieksprijs. Het is de derde film in de Club van Sinterklaas-reeks waarin het paard van de goedheiligman ineens kan praten.

Beeld uit Bloed Zweet en Tranen. Beeld .
Beeld uit Bloed Zweet en Tranen.Beeld .

Gooische vrouwen 2

Gooische vrouwen 2, de verreweg succesvolste Nederlandse film van de laatste jaren, de top 3 niet haalde. De drie genomineerde films haalden de meeste stemmen via internet in een lijst van negentien titels die het afgelopen jaar minstens een Gouden film (100 duizend bezoekers) hebben gehaald. In een nieuwe stemronde kan het publiek stemmen op www.goudenkalfvanhetpubliek.nl. De winnaar krijgt een bedrag van 30 duizend euro, dat aan een nieuwe filmproductie mag worden besteed.

Gooische vrouwen 2 kreeg op de openingsavond van het NFF wel een 'ereprijs', een schaal met daarin een kalf gegraveerd. Het eerste echte Gouden Kalf, de prijs voor Filmcultuur, werd woensdag uitgereikt aan Sandra den Hamer, directeur van filmmuseum Eye. Zij begon haar carrière op het Utrechtse festival, en werd later zakelijk directeur van het International Film Festival Rotterdam.

Beeld uit Gooische Vrouwen 2. Beeld .
Beeld uit Gooische Vrouwen 2.Beeld .
Meer over