Sinterklaasavondwedstrijden

Recept voor pret. Het uitpakken van de cadeautjes gaat te snel. Om acht uur komt over de sinterklaasavond al iets te hangen van: wat nu?...

Men dient daartoe hedenochtend nog wat inkopen te doen. Er is nieuws. Lang is het voor veel consumenten moeilijk geweest om aan verse ongepelde garnalen te komen. Niet elke visboer op de markt verkoopt ze, soms alleen op vrijdag en zaterdag. Viswinkeliers doen er ook niet meer aan, uitgezonderd een paar hele goede. Sinds kort zijn ongepelde garnalen te koop in supermarkten. Verpakt in een bakje met deksel. De vooruitgang slaat toe. Er zit nog wat voorzichtigjes weinig in zo'n bakje, maar we mogen alvast niet mopperen.

Pelgarnalen zijn veel lekkerder dan gepelde garnalen uit de winkel. Dat komt door verschil in behandeling.

Alle grijsroze garnalen, soms Hollandse garnalen genoemd, worden direct na de vangst aan boord van de visboot gekookt. In zeewater, soms in zeewater met extra zout. Daarna gebeurt er niets meer mee. Ze moeten zo snel mogelijk op reis naar de liefhebbers.

Gepelde garnalen begonnen eender, maar worden bestrooid met conserveermiddel, gaan in koelwagens op reis naar Marokko, worden daar gepeld, weer bestrooid, reizen terug naar de garnalenhandelaar in Volendam of Zoutkamp, worden in bakjes geschept, reizen dan naar een distributiecentrum waar de bakjes verdeeld worden over verschillende vrachtwagens die ze rondbrengen langs de supermarkten. Alleen al dat verschil: een pelgarnaal is binnen 24 uur voor iedereen beschikbaar, een gepelde is anderhalve week oud of nog erger.

Eerste wedstrijd. Een pond of meer pelgarnalen en een brievenweger. Verdeel de garnalen per gewicht onder de sinterklaasvierders. Winnaar is hij of zij die de meeste grammetjes garnalenvlees uit de pellen weet te peuteren. Het geheime nut van de wedstrijd is dat de deelnemers na 200 gram het pellen al prima in de vingers hebben.

Tweede wedstrijd. Iedereen blind, behalve de gastvrouw (m/v). Snijd zure haringen uit potjes in mootjes. Het moeten potjes van verschillende merken zijn en, let op: eentje met natuurazijn en eentje met onnatuurlijke azijn. Raden wat men eet. Er zullen blinden bij zijn die aarzelen of het wel zure haring is. Maar onderzoek ook of natuurazijn herkend wordt.

Derde wedstrijd. Iedereen weer blind. Stukjes gerookte haring, verschillende soorten, zoals koud gerookte bokking, eventueel gefileerd door de visboer, en platte gerookte haring (koelmeubel supermarkt). Wat proeven de proevers? Het kan dat eentje zweert bij paling. Voor straf zijn trui uit.

Meer over