Sint Praxedis van Vermeer geveild voor 7,8 miljoen, twijfel over echtheid blijft

Het aan Johannes Vermeer toegeschreven schilderij Sint Praxedis (1655) is vanavond voor omgerekend 7,85 miljoen euro geveild in Londen. Veilinghuis Christie's had het werk getaxeerd op 8- tot 10 miljoen euro. De ietwat tegenvallende verkoopprijs voedt de twijfel over de vraag of het doek inderdaad van de Delftse meester is.

Patrick van IJzendoorn
null Beeld Wikipedia
Beeld Wikipedia

Het bedrag is een fooi voor een echte Vermeer en veel te hoog voor een niet-Vermeer. Sceptici hadden Christie's aangeraden om de verkoop uit te stellen om nader onderzoek te plegen.

Heilige
Het portret van Praxedis, een Romeinse heilige uit de tweede eeuw die christelijke martelaren verzorgde, was eind jaren zestig toegeschreven aan Vermeer. Indertijd was het doek tijdelijk te zien in de Metropolitan Museum van New York. In 1986 werd dit oordeel bevestigd door de Amerikaanse Vermeer-deskundige Arthur Wheelock, volgens wie Vermeer het heeft gekopieerd van de Florentijnse schilder Felice Ficherelli.

Onlangs hebben ook onderzoekers van de Vrije Universiteit en het Rijksmuseum bepaald dat het een jeugdwerk van Vermeer is. Een soort dna-test had bijvoorbeeld uitgewezen dat het loodwit eveneens is gebruikt bij Vermeers Diana en haar Nimfen.

Maar er zijn genoeg sceptici, zoals voormalig Mauritshuis-directeur Frits Duparc, die een kleine twintig jaar geleden de grote Vermeer-tentoonstelling organiseerde. Een twijfelaar is Jorgen Wadum, het voormalige hoofd restauratie van het Mauritshuis. Hij heeft Sint Praxedis onderzocht en hij struikelde onder meer over de 'wiebelige' manier van verf aanbrengen, iets dat hij nooit bij Vermeer heeft aangetroffen. Maar wel bij Ficherelli. Veelzeggend was dat Sint Praxedis in 2010 geen deel uitmaakte van de Jonge Vermeer-tentoonstelling in het Mauritshuis.

Spoorloos
Het gebeurt zelden dat er een Vermeer onder de hamer komt. Er zijn maar 35 schilderijen van hem bekend en die hangen vrijwel allemaal in een museum. Dat zou ook het geval moeten zijn met Het Concert (circa 1666), ware het niet dat dit doek in 1990 is ontvreemd uit een museum te Boston en sindsdien spoorloos is. Dit schilderij heeft een waarde van 150 miljoen euro.

De Sint Praxedis behoorde tot de privécollectie van de Amerikaanse filantroop en kunstverzamelaar Barbara Piasecka Johnson, die afgelopen jaar april op 76-jarige leeftijd is overleden. De opbrengst van haar 'Vermeer' gaat naar een goed doel.

Tijdens de Oude Meesters-veiling ging ook een stilleven van de Haarlemse schilder Willem Claesz. Heda onder de hamer. De afbeelding (een bramentaart op een eettafel) leverde ruim 6 miljoen euro op, bijna drie keer zo veel als de getaxeerde waarde.

Het schilderij Sint Praxedis van Vermeer Beeld Wikipedia
Het schilderij Sint Praxedis van VermeerBeeld Wikipedia
Meer over