Sint-Maarten krijgt coalitie

den haag – De verkiezingen op SintMaarten zijn vrijdag gewonnen door de National Alliance (NA). De partij behaalde zeven van de vijftien zetels in de eilandsraad....

Van onze verslaggever

De zege van NA werd overvleugeld door de enorme winst van de onlangs opgerichte United People’s Party (UP), die gelijk zes zetels krijgt. De overige twee zijn voor de Democratic Party (DP), de partij die lange tijd oppermachtig was. Het waren de laatste verkiezingen voor de eilandsraad. Op 10 oktober krijgt Sint-Maarten, net als Curaçao, een autonome status binnen het koninkrijk. De eilandbewoners hebben daardoor in feite het eerste parlement van SintMaarten gekozen.

Door de verkiezingsuitslag is coalitievorming noodzakelijk. Dat is nieuw voor het eiland. In het verleden won er altijd één partij met absolute meerderheid van de stemmen. Het is goed mogelijk dat UP en DP een verbond smeden en winnaar NA in de oppositie drukken. Dat zou teleurstellend zijn voor NA-leider William Marlin, die hardop zegt dat hij de eerste minister-president van Sint-Maarten wil worden.

UP en DP hebben nauwe banden. Theo Heyliger richtte de United People’s Party twee maanden geleden op, nadat hij zich eerder afscheidde van de Democratic Party. Heyliger is ook de kleinzoon van Claude Wathey, de oprichter van DP en decennia lang de machtigste man op Sint-Maarten. Mochten UP en DP de handen ineens slaan, dan wordt Heyliger de beoogd premier.

Dat roept de vergelijking op met Gerrit Schotte, partijleider van Movementu Futuro Korsou (MFK), en toekomstig minister-president van Curaçao. Heyliger en Schotte zijn relatief jong (respectievelijk 40 en 35) en leiden beide nieuwe politieke bewegingen op de eilanden die straks autonome landen worden. Ze trekken veel stemmen van jongeren, vooral dankzij grote, dure verkiezingscampagnes. Allebei worden ze ook beschuldigd van het kopen van stemmen. Ze zouden het electoraat diensten en goederen beloven in ruil voor politieke steun.

Meer over