Sinn Fein voor twee weken uit overleg geweerd

Sinn Fein mag twee weken niet meedoen aan de Noord-Ierse vredesbesprekingen. De Ierse en Britse regering namen dat besluit vrijdag, naar aanleiding van de twee moorden in Belfast, vorige week....

BERT WAGENDORP

Van onze correspondent

LONDEN

Volgens die principes moeten de deelnemers aan het vredesproces, of de paramilities waaraan zij zijn gelieerd, zich op straffe van verwijdering van geweld onthouden. Sinn Fein mist door de schorsing zes onderhandelingsdagen. Nieuw IRA-geweld zal er volgens de Britse minister voor Noord-Ierland Mo Mowlam toe leiden dat Sinn Fein voorgoed wordt verwijderd.

Leider Gerry Adams en toponderhandelaar Martin McGuinness kregen het nieuws van de schorsing, waarover de Britse en Ierse regering een week lang praatten, vrijdagmiddag persoonlijk te horen van Mowlam en de Ierse minister van Buitenlandse Zaken, David Andrews.

Adams riep Sinn Fein-sympathisanten daarna op dit weekeinde de straat op te gaan om tegen het besluit te protesteren. 'Maar wel op een kalme, gedisciplineerde manier.' Hij drong ook aan op een snelle ontmoeting met de twee premiers Blair en Ahern, 'om te praten over de crisis die door dit besluit is ontstaan'.

Sinn Fein vindt dat het ten onrechte is geschorst. De partij vindt niet dat ze verantwoordelijk kan worden gesteld voor daden van de IRA. Die laatste organisatie heeft bovendien de verantwoordelijkheid voor de moorden niet opgeeist - en evenmin ontkend trouwens. 'Er is geen gerechtvaardigde, democratische reden voor onze uitsluiting', zei Adams. Dat die is gebaseerd op de bevindingen van 'een man van de RUC' onderstreepte volgens Adams nog eens 'de ernstige zwaktes van het proces'. Noord-Ierse republikeinen zien de RUC als een unionistische organisatie.

Vertegenwoordigers van de UDP, de partij die eind januari de onderhandelingstafel moest verlaten nadat de protestantse paramilitie UFF had erkend betrokken te zijn geweest bij de moord op katholieken, toonden zich vrijdag verontwaardigd over de korte schorsing van Sinn Fein. 'De regeringen meten met twee maten', zei leider Gary McMichael, 'wij staan nu al vier weken buitenspel.' De UDP mag maandag in Belfast weer meedoen.

De vredesbesprekingen moeten volgens het tijdsschema van de beide regeringen over zes weken zijn afgerond. Met de uitsluiting van Sinn Fein lijkt de haalbaarheid van die dead-line verder te zijn bemoeilijkt. Maar Britse en Ierse functionarissen lieten vrijdag off the record weten dat er ook een positieve kant aan de schorsing kan zitten.

De Ulster Unionisten zouden in afwezigheid van Sinn Fein wellicht eerder genegen zijn tot het sluiten van compromissen. En omdat de besprekingen de komende twee weken gaan over de instelling van een Noord-Ierse Assemblee - een idee waar Sinn Fein niet zo gelukkig mee is - zou die partij het niet al te erg vinden dat zij in het besluit daarover schone handen kan houden. Maar dat kon Gerry Adams vrijdagmiddag uiteraard niet hardop zeggen.

'Het is een schande', zei hij daarom.

Meer over