Singaporees oord 'claimt' Indonesische eilandjes

Indonesië heeft deze week het leger naar de eilandengroep Pulau Manis gestuurd nadat een Singaporese projectontwikkelaar een cluster van zes Indonesische eilandjes bij Singapore had 'ingelijfd'. Op de website van het vakantieoord Funtasy Island, dat gevestigd is op deze eilandengroep, had Funtasy Island Development de eilanden bij Singapore ingedeeld. Indonesië nam dit affront zeer hoog op en stuurde meteen de marine naar de eilanden om die vol te planten met Indonesische vlaggen.

Robert van der Noordaa
Het vakantieoord Funtasy Island had de Indonesische eilandengroep Pulau Manis op zijn site ingelijfd voor marketingdoeleinden. Beeld
Het vakantieoord Funtasy Island had de Indonesische eilandengroep Pulau Manis op zijn site ingelijfd voor marketingdoeleinden.Beeld

Locale Indonesische autoriteiten gaven de projectontwikkelaar een officiële waarschuwing en eisten een verklaring. Volgens het bedrijf was de kaart alleen voor marketingdoeleinden gemaakt. De Indonesische eilandjes hadden de mintgroene kleur van Singapore gekregen waardoor het leek alsof het Singaporees grondgebied was. Het Singaporese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat de eilandjes Indonesisch grondgebied zijn en dat Singapore ze niet wil annexeren.

De Indonesische autoriteiten lijken desondanks bezorgd te zijn over mogelijke inlijving. Het hoofd van de marinebasis op het Indonesische Batam, Ribut Eko Suyatno, zei zelfs dat er plannen zijn om in het gebied een marinebasis te bouwen om toekomstige problemen aan te kunnen pakken.

Spanningen

Tussen Singapore en Indonesië zijn vaker spanningen. Zo was er vorig jaar nog discussie over luchtvervuiling in Singapore die door Indonesische bosbranden veroorzaakt zou zijn.

Funtasy Island is een van de grootste ecoparken ter wereld. De vakantiebungalows hebben zo min mogelijk invloed op de omringende natuur. De meeste bungalows van Funtasy Island zijn net voor de kust op palen in zee geplaatst. Er is slechts beperkt op de eilanden zelf gebouwd. De ontwikkeling van het park heeft twintig jaar gekost. Het park bestaat uit 328 hectare tropische eilanden. De waarde van het oord bedraagt circa 180 miljoen dollar (161 miljoen euro). De meeste bungalows zijn verkocht aan Singaporezen. De kaart van het park is op de website inmiddels aangepast: de eilandjes hebben niet langer de kleur van Singapore.

Funtasy Island. Beeld
Funtasy Island.Beeld
Meer over