Simpel

Gegeven het nationale belang en de rol van het Nationaal Historisch Museum (Kunst, 18 mei) zijn er, los van alle emoties en particuliere belangetjes, een paar simpele antwoorden op even simpele vragen:..

1. Locatie? Randstad. Daar wonen de meeste mensen, daar komen de meeste toeristen, dat is het beste bereikbaar. Dit verzekert hoge bezoekersaantallen.

2. Canon chronologisch of niet? Natuurlijk wel. Je loopt op die manier door de geschiedenis, en kunt de verbanden en gevolgen overzien. Anders wordt het een verwarrende verzameling van losstaande elementen. Een wirwar is misschien wel `creatief` en `modern`, maar zo wordt de bezoeker nog niks wijzer van het verloop van onze geschiedenis.

3. Beslissingen? Het is een Nationaal Historisch Museum, dus het beleid moet op nationaal niveau gemaakt worden, en niet lokaal in één of andere verre provincie.

Alle goede bedoelingen van de mensen in Arnhem daargelaten, het NHM hoort niet in Arnhem thuis. En de beslissingen rond het NHM al helemaal niet. Punt.

Ik hoop dat minister Plasterk zijn verantwoordelijkheid neemt en de regie weer overpakt. Als de centrale overheid zo nodig de provincie wil stimuleren, zijn er veel betere, lokale activiteiten te bedenken.

Meer over