Simpele versnelling brengt Masterkova tweede gouden titel

Tot de dubbel op de middenlange afstand werd maar één atlete in staat geacht: Maria Mutola. Maar het was een over het hoofd geziene Russische die overwon op zowel de 800 als 1500 meter....

Van onze verslaggever

ATLANTA

Op de 800 meter had Masterkova de favorieten Mutola en Quirot verrasst met haar stijlvolle sprint over de laatste honderd meter. Mutola gaf de schuld van haar schokkende nederlaag aan een hardnekkige verkoudheid die haar ook parten speelde op de 1500 meter. De Mozambicaanse was afwezig in de finale van zaterdagavond waarin ook de Algerijnse Boulmerka en de Ierse O'Sullivan ontbraken.

Vooral de vroegtijdige uitschakeling van Boulermerka, die in de halve finale niet tijdig uit het gedrang had weten te raken, maakte de opgave voor Masterkova een stuk eenvoudiger. De 28-jarige Russin hoefde slechts af te rekenen met de Britse Kelly Holmes die zo onverstandig was de snelste sprintster in het veld van dertien finalisten als een 'haas' naar het laatste rechte eind te brengen. Een simpele versnelling bracht Masterkova haar tweede Olympische titel in vijf dagen.

Met de snelste vrouw op de 800 meter in 1991 en '93 was in Atlanta nauwelijks rekening gehouden. Masterkova verdween na haar huwelijk met de wielrenner Asiat Saitov uit het beeld van haar rivales. Zij volgde haar echtgenoot naar Spanje en Italië waar hij als professsional emplooi vond. Masterkova werd moeder, trainde met wielrenners en behield haar snelheid.

Zij plande haar terugkeer als wedstrijdloopster in het jaar van de Spelen in Atlanta. Haar buitenlandse ervaringen maakten een veelzijdige trainingsaanpak mogelijk en met plezier beulde Masterkova zichzelf af. Haar comeback werd een triomftocht naar twee gouden medailles.

Glorieus was ook het hernieuwde optreden van Stefka Kostadinova op de Spelen. De 31-jarige Bulgaarse koestert al negen jaar lang haar op het WK van Rome gesprongen wereldrecord (2,09 meter), maar stelde in de Olympische competities van Seoul (tweede) en Barcelona (vierde) teleur.

In Atlanta was er dan eindelijk goud voor de hoogspringster uit Plovdiv. Kostadinova bracht het in een indrukwekkende serie tot 2,05 meter waarmee zij de Griekse Bakogianni twee en de Oekraïnse Babakova vier centimeter voorbleef.

Venuste Niyongabo vluchtte naar de 5000 meter in plaats van opnieuw het gevecht met Morcelli aan te gaan. De atleet uit Burundi was moe van de nederlagen die de Algerijn hem keer op keer had toegebracht. Op de vijf kilometer kwam de bevrijding voor Niyongabo, toen hij in de finale de kop nam waarna de Kenyaan Bitok en de Marokkaan Boulami vergeefs jacht op hem maakten.

Niyongabo, die de wijk naar Italië heeft genomen, keerde na zijn historische zege (de eerste Olympische medaille voor Burundi) in gedachten terug naar zijn door een bizarre stammenoorlog geteisterde geboorteland. 'Mijn overwinning draag ik op aan het hele volk van Burundi', sprak hij ontroerd.

Heel stiekem sloop de Italiaan Allesandro Lambruschini vrijdag in de steeple mee in het spoor van de Kenyanen Moses Kiptanui en Joseph Keter. De illusie te kunnen winnen had hij geen moment, want de Kenyanen zijn immers al jaren onverslaanbaar.

In de laatste meters versnelden de Afrikanen. Keter kwam als eerste over de streep in 8.07,12. Het was het eerste goud voor Kenya. Favoriet was Kiptanui, maar hij bleef steken op 8.08,33. waarmee de tweede plaats was voor de drievoudig wereldkampioen en wereldrecordhouder (7.59,18). De Italiaan vierde het brons uitbundig. Hij had toch maar mooi voorkomen dat, zoals vier jaar geleden, op het hele podium Kenyanen zouden staan.

Meer over