Simpel en goed

Het Amersfoortse Perron 4/5 volgt de geboden van de Italiaanse keuken...

tekst Mac van Dinther . fotografie Gabriel Eisenmeier

Waarom Perron 4/5? Bij stationsrestauratie denk je aan culinaire narigheid: broodjes plastic kaas, wegwerpkofe, verdorde saucijzenbroodjes. Wat een verrassing is het dan om tussen de rails witgedekte tafels te zien staan met flessen wijn in de vensterbank. Dat is Perron 4/5, het nieuwe stationsrestaurant van Amersfoort. Mooi station.

Hoe zitten we erbij? Terwijl rechts de trein naar Heerenveen vertrekt en links die naar Amsterdam klaar staat, stappen wij de monumentale restauratie binnen die is omgebouwd tot een moderne brasserie. Op de vloer ligt zwart linoleum, de wanden en het koepeldak, gedragen door fraai gesneden steunbalken, zijn donkergrijs geverfd. De ruimte wordt in tweeën gedeeld door een lange grijze bank. Daaromheen staan tafels. Bij de open keuken kun je boterhammen afhalen.

Wat eten we? Perron 4/5 heeft een Italiaanse kaart: soep van doperwten met munt en olijfolie; spaghetti trapanesi; saltimbocca van boerderijkalf met pikante andijvie; gegrilde nectarine met vanille-ijs.

Smaakt het? De kok doet niet alleen Italiaans, hij houdt zich ook aan het eerste en hoogste gebod van de Italiaans keuken: doe het simpel en goed. Dat geldt al meteen voor het verse zuurdesembrood dat op tafel wordt gezet met goede olijfolie en knisperend fleur de sel. Het gaat ook op voor de doperwtensoep die misschien iets minder romig en zout had mogen zijn om de zoete erwt beter tot zijn recht te laten komen. Een lepeltje hele erwten, op het laatst toegevoegd, zou het hebben afgemaakt. Als tussengang hebben we een bordje dunne gele spaghetti met tomaat, pecorino, basilicum en amandel. De pecorino is vers geschaafd, de tomaat even gedroogd om de smaak te concentreren, maar wat dit bord een feestje maakt, zijn de stukjes amandel die de pasta een nootachtig smaakje geven, wat nog wordt versterkt door blaadjes rucola. Het roze (en dus niet dierenbeulerig blank gehouden) kalfsvlees is gewikkeld in lapjes ham met een blaadje salie ertussen en gebakken. Dat had een fractie korter gemogen, dan was het vlees sappiger gebleven. De poging om iets anders te doen met andijvie is wat ons betreft niet geslaagd: het groene blad is zuur en bitter. Drie nectarinehelften komen heet van de grill op het bord en zijn belegd met bolletjes smeltend vanille-ijs. De nectarines zijn bestrooid met poedersuiker. Dat is nodig, want ze zijn nog een tikje zuur.

Hoe is de bediening? Niks op aan te merken.

Wat kost het? 38,75 euro. Een gang minder was ook genoeg geweest.

Komen we terug? Perron 4/5, dat is opgezet door de uitbaters van het in Amersfoort bekende restaurant Tollius, is een proefproject voor de NS, die overweegt meer oude stationsrestauraties culinair op te kalefateren. Doen! En bij vertraging dinerbonnen uitdelen. Je zult zien: nooit meer klachten. Conducteur, mag ik een enkeltje pasta trapanesi?

Meer over