Simon Vestdijk

Simon Vestdijk: Ivoren wachters / De Ziener / Het Glinsterend Pantser

Distributeur: TDM Entertainment

In 1998 was het 100 jaar geleden dat de in 1971 gestorven schrijver Simon Vestdijk werd geboren. Ter gelegenheid daarvan lieten drie publieke omroepen (VARA, VPRO en NTS) evenzovele romans van de een beetje in de vergetelheid geraakte schrijver verfilmen. Geweldig initiatief, want zo kon nog eens worden getoond dat Vestdijk helemaal niet zo'n moeilijke schrijver is als altijd gedacht werd (en wordt).

Maar hoe gaat dat met tv-films? Ze worden één keer of een paar keer uitgezonden en verdwijnen dan uit zicht. Zeker in dit geval jammer. Want de regisseurs en scenarioschrijvers die Vestdijks jubileumjaar opluisterden, leverden - althans in de herinnering - sterk werk. Dankzij een dvd-uitbreng worden ze, en daarmee de auteur van de romans, terecht aan de vergetelheid onttrokken. Eens kijken bovendien of het oordeel van toen standhoudt.

Gerrit van Elst (op basis van een scenario van Vestdijk zelf) en Maarten Treurniet (Jan Blokker) maakten met respectievelijk De Ziener en Het Glinsterend Pantser keurig, vakbekwaam, maar onopvallend drama. Met een keur aan geweldige acteurs, dat wel. Gijs Scholten van Aschat, Thom Hoffman, Carine Crutzen en Porgy Franssen bleken toen ook al buitencategorie.

De in 1998 jonge Dana Nechushtan (1970) daarentegen maakte (met Theo Nijland) van het puberdrama Ivoren Wachters een nog altijd uitstekende adaptatie en herkenbare film. Gesitueerd in de jaren zeventig, met een lekker rauwe soundtrack (Led Zeppelin, Black Sabbath, Jimi Hendrix), een eigenzinnige vormgeving en een verzameling vileine karakters waarbij Vestdijk zijn vingers zou aflikken.

undefined

Meer over