Siliconen fonograaf

Met iPhoneversterker Horn Stand wordt elke vorm van romantiek uit de kamer geblazen.

BARD VAN DE WEIJER

Horn Stand, iPhone-versterker zonder batterijen

Prijs 19,95

capventure.com voor verkooppunten

Een docking station avant la lettre voor de iPhone, dat is deze Horn Stand. Geen high-techpraat rond dit product: alles wat hij doet, is het geluid versterken van het iPhone-speakertje, zonder batterijen, zonder micro-elektronica. Deze siliconen fonograaf combineert technologie uit het jaar nul met die van nu: Jesus Christ Superstar meets Lady Gaga, zeg maar.

De producent claimt dat de hoorn (goed afgekeken van Edison) het geluid uit de speakers met 13 decibel versterkt; meer dan een verdubbeling van het volume. Maar bij een eerste poging hoorde ik geen verschil, het geluid leek zelfs zachter te worden. Misschien toch eens de gewoonte opvatten eerst de gebruiksaanwijzing te lezen, zelfs van een apparaat zo eenvoudig als dit. Want de Horn Stand is ontworpen voor de iPhone 4. Bij deze smartphone zit de speaker aan de andere zijde dan bij mijn iPhone 3. Die moet je daarom achterstevoren in de standaard duwen. Dan is het verschil in volume opmerkelijk. Zolang de uitgang van de toeter op de luisteraar is gericht, klinkt alles luider. Niet beter helaas, want de nazaat van de fonograaf geeft ook alle tekortkomingen van de iPhone-speaker een zetje, en dat zijn er nogal wat. Muziek klinkt schraal en is gespeend van elke laag. Ik vermoed dat het frequentiebereik begint bij 1.000 hertz, met een nadruk op de allerschrielste kippeveltonen boven de 8.000 hertz.

De makers hebben een aandoenlijk reclamefilmpje gemaakt voor hun Horn Stand - waarin onder meer een verliefd stelletje voorkomt - dat samen romantisch uit het hotelraam staart, terwijl muziek uit de Horn Stand klinkt. Ik kan u verzekeren dat elke vorm van romantiek door dit ding de kamer wordt uitgeblazen. Maar hij is wel handig om handsfree mee te telefoneren. De gebruiker blijft verstaanbaar doordat de iPhone-microfoon, die ook aan de onderzijde zit, vrijgehouden is door een uitsparing in de siliconenbehuizing. Dat geldt ook voor de connector, zodat de telefoon kan worden bijgeladen tijdens gebruik. Handig daarbij is dat het apparaat ook op zijn zijkant kan liggen. Dankzij een extra home-knop in het apparaat is de iPhone volledig te bedienen als hij in het docking station zit. Jammer wel weer als je een iPhone 3 hebt, want daarmee kun je geen video bekijken terwijl de toeter op je gericht is.

De Horn Stand is niet de enige iPhoneversterker zonder batterijen, de AirCurve Play van producent Griffin heeft een vergelijkbaar effect, maar werkt volgens een ander principe. Deze 'versterker' is iets groter, en kost ongeveer hetzelfde.

Hoewel het idee aardig is, is de praktische bruikbaarheid van de Horn Stand gering. Het volume van de iPhone is doorgaans voldoende om anderen even te laten meeluisteren met een video of een stukje muziek en als je onderweg bent is een hoofdtelefoon vele malen prettiger vanwege de veel betere geluidskwaliteit. Er handsfree mee telefoneren, kan ook in de auto, als je tenminste een manier gevonden hebt om de iPhone plus Horn Stand enigszins stevig te verankeren. Anders ligt de gesprekspartner al bij de eerste de beste rotonde op een van de vloermatjes.

undefined

Meer over