de zestien

'Sigthórsson is terug. Maar heeft Ajax hem ook nodig?'

Kolbeinn Sigthórsson is weer fit bevonden om bij de selectie van Ajax te horen. Maar heeft Ajax hem eigenlijk wel nodig? @SimonGleave nam een kijkje in de data van Infostrada Sports Group om die vraag te beantwoorden.

Kolbeinn Sigthórsson van Ajax en trainer Frank de Boer tijdens de kwartfinale van de KNVB-beker tegen Vitesse. Beeld anp
Kolbeinn Sigthórsson van Ajax en trainer Frank de Boer tijdens de kwartfinale van de KNVB-beker tegen Vitesse.Beeld anp

Vier van de vijf beste clubs van dit seizoen hebben een speler in de top-10 van afmakers. Dus, de top-10 van spelers die het minste kansen nodig hadden per doelpunt. Die vier spelers zijn allemaal spitsen, wat niet zo gek lijkt, want spitsen worden betaald om doelpunten te maken.

Opvallende afwezige: Ajax. Ajax heeft geen speler in de top-10 - en zelfs niet in de top-20. Ajax' beste afmaker is - echt waar - Christian Eriksen. De jonge Deen krijgt nogal eens het verwijt geen afmaker te zijn, of koelbloedigheid te missen, of zoiets. Misschien komt dat omdat hij soms niet schiet, waar je als toeschouwer denkt dat hij wel zou moeten schieten.

Hoe dan ook, als Eriksen schiet, dan doet hij dat goed. Eriksen treft vaker doel dan al zijn ploeggenoten - eens per 6,88 schoten, goed voor de 23ste plek. Opvallend, want Eriksen is geen spits, en speelde maar een paar keer daar. Siem de Jong - ook geen aanvaller - speelde het vaakst in de spits, maar staat vijf plekken achter Eriksen op de 28ste plaats, met 8 schoten per doelpunt (hij schoot 56 keer, en scoorde dus 7 keer).

Dit zijn dus niet bepaald gemiddeldes die we zouden verwachten voor een centrumspits. Ryan Babel en Danny Hoesen stonden dit seizoen ook in de punt, maar zij schoten niet vaak genoeg om mee te nemen in de tabel (ik heb gekozen voor spelers die minimaal 25 keer op doel schoten).

Bron: Infostrada Sports Group

undefined

Niet zo vreemd dus dat Ajax Kolbeinn Sigthórsson kocht. Maar hoe heeft hij het in zijn carrière in de eredivisie eigenlijk gedaan?

Sinds zijn debuut in 2010/'11 scoorde Sigthórsson 23 goals uit 98 schoten. Daarmee is hij 12de op de lijst van spelers die in dezelfde periode (sinds 2010 dus) minimaal 50 keer op goal schoten. Slechts 13 spelers hadden 5 of minder schoten per goal nodig.

Je zou dus zeggen dat Ajax succesvoller zou zijn met Sigthórsson dan met de surrogaatspitsen die ze in afwezigheid in de spits hebben gezet. Maar de kille cijfers vertellen hier niet het volledige verhaal.

Zoals Sander IJtsma eerder deze week aantoonde, scoort Ajax uit 16,7 procent van hun schoten. Met andere woorden, Ajax heeft slechts 6 schoten per doelpunt nodig. Indrukwekkend, maar het seizoen is nog maar net over de helft dus dit percentage zou mazzel kunnen zijn. De statistieken van Infostrada Sports Group gaan terug tot het seizoen '05/'06, en Ajax' scoringspercentage per seizoen staat hieronder.

Sinds '05/'06 had Ajax 6,9 schoten per goal nodig. Dit is erg weinig vergeleken met het eredivisiegemiddelde van 8,3. Je zou dus zeggen dat betere clubs minder kansen nodig hebben per doelpunt, en gevoelsmatig klopt dat ook.

Maar misschien is er iets veranderd. Sinds Frank de Boer het roer overnam van Martin Jol, in december 2010, is Ajax gemiddelde van 7,0 naar 6,6 gezakt. Dit kan geluk zijn. Maar het is hierbij de moeite om op te merken dat het scoringspercentage van Barcelona de afgelopen jaren 1 op 4 is geweest. Als Ajax' verbeterde gemiddelde geen geluk is maar kunde, heeft dat een waarde van vijf goals per seizoen, gezien Ajax' gemiddelde van 600 schoten per seizoen.

Kan dit nu het gevolg zijn van de speelstijl die De Boer en zijn staf bij Ajax hebben bijgebracht - en die op Barcelona zou zijn gemodelleerd? Leidt die stijl tot kwalitatief betere kansen? En dat Ajax een klassieke centrumspits niet eens nodig heeft, omdat de ploeg zonder echte afmaker zijn kansen toch al beter is gaan benutten? Het wordt interessant om te zien hoe het spel van Ajax zich de komende weken en maanden met Sigthórsson als centrumspits ontwikkelt.

Simon Gleave blogt voor De Zestien. Hij verwelkomt commentaar op Twitter: @SimonGleave

Meer over