Signalementen: Tonk, Beckett en Komrij

Een zoektocht naar een verdwenen halfbroer, een 'eksperimentele' roman van Komrij uit 1965, een boek over bier en andere net verschenen titels.

Redactie
Kaft van Dit is een boek over bier Beeld
Kaft van Dit is een boek over bierBeeld

Florence Tonk

Nieuw Amsterdam; €18,99

Als 40-plusser Meindert op bezoek gaat bij zijn moeder Nora, wier geheugen begint te haperen, brengt hij zijn halfbroer Erik ter sprake, die al op diens derde bij zijn moeder is weggehaald. 'Zal ik hem voor je zoeken? Misschien hebben jullie beiden wel een duwtje nodig.' Voor haar hoeft het niet. Maar Meindert laat niet af, in IJsheiligen, de tweede roman van Florence Tonk, die eerder ook twee dichtbundels publiceerde.

Tjechov e.a.

Van Oorschot; €9,99

Masja, de vrouw van Ivan Dmitritsj, doet mee aan de loterij. Op zekere avond kijkt het echtpaar in de krant, en verdomd, het serienummer klopt. En het lotnummer... even wachten. Eerst krijgen ze allebei fantasieën. Een nieuw leven betekent: een landgoed. Of een buitenlandse reis. Ivan zou dat laatste graag doen - maar wel alleen. 'En voor het eerst van zijn leven merkte hij op dat zij ouder geworden was, lelijker, ze rook door en door naar de keuken, terwijl hijzelf er nog jong, gezond, fris uitzag - hij zou zó voor een tweede keer kunnen trouwen.' Binnen een paar pagina's zorgt de hoop op geluk voor snijdende taferelen, i n 'Het winnende lot' van Anton Tsjechov. Met verhalen van Babel, Boenin en Toergenjev opgenomen in Je wordt bedankt!, een bloemlezing uit Russische pensioenverhalen.

Gerrit Komrij

De Bezige Bij: €21,99

Onder de titel De lange oren van Midas vond Gerrit Komrij in 2004 het typoscript terug van de onuitgegeven 'eksperimentele' roman in modieuze jarenzestigspelling die hij in 1965 op Kreta had geschreven. Nu pas, vijf jaar na de dood van de schrijver en dichter op 5 juli 2012, wordt het boek alsnog uitgegeven, toegelicht door aanstaand Komrij-biograaf Arie Pos, en vergezeld van brieven en dagboeken uit die begintijd: '23 mei 1966, Iraklion. Altijd heb ik, op namiddagen, van liefde gedroomd, zonder liefde, en van een geliefde, met in de verste kontreien niet één.'

null Beeld
Beeld

Gerrit Kouwenaar

Querido; €15

Gedichten moeten gebouwd worden, van woorden gemaakt, en heftige emoties verstoren het proces, vond Gerrit Kouwenaar (1923-2014), uit wiens oeuvre collega en goede vriendin Anna Enquist een keuze maakte.

null Beeld
Beeld

Simon Beckett

Luitingh-Sijthoff, €19,99

Simon Beckett zette forensisch arts David Hunter op de kaart in De geur van sterfelijkheid. Het was het begin van een prima misdaadserie. De voormalige restaurateur, drummer en freelancejournalist is inmiddels aanbeland bij het vijfde deel over Hunter. In Watergraf wordt - het zal niet verbazen - een lijk gevonden in het brakke water van het kustgebied van Essex. Wat dat water allemaal met een lichaam doet, krijgt de lezer zeer gedetailleerd voor de kiezen.

Anders Roslund & Stefan Thurnland

De Geus; €19,99

De Zweed Anders Roslund schrijft zijn misdaadboeken graag met een partner. Met Börge Hellström produceerde hij tal van prijswinnende thrillers. Maar Hellström overleed dit jaar op 59-jarige leeftijd spijtig genoeg aan kanker. Met Stefan Thunberg, met wie hij ook al eerder samen schreef, gaat Roslund nu verder. Thunberg, lid van een familie (de zogenoemde Militärligan, de Militaire Bende) die in Zweden berucht is vanwege een reeks bankovervallen, is een befaamd scenarioschrijver, die het werk van Mankell en Nesser voor tv bewerkte. Het ijzersterke Bloedbroers is het vervolg op Made in Sweden. Roslund & Thunberg laten zich opnieuw inspireren door de gewelddadige geschiedenis van de familie van Thunberg.

Raymond van der Laan

Fontaine; €14,95

Hij heeft een pesthekel aan het 'S-woord': speciaalbier. Bierkenner Raymond van der Laan en schrijver van de bierrubriek in Volkskrant Magazine, vatte zijn kennis van bier samen in Dit is een boek over bier. Bij elkaar een kloeke 180 pagina's. En dat is een opgave, want het bierschap in de drankenzaak, maar ook in de supermarkt, is de laatste jaren geëxplodeerd. Sinds 2007 is het aantal Nederlandse brouwerijen verviervoudigd, tot 466 doorgaans kleine brouwerijen, en dan komt er nog het nodige uit het buitenland. Omdat speciaalbier een nietszeggend containerbegrip is, hanteert Van der Laan een internationaal erkende indeling in stijlen. Hij karakteriseert de stijl, vertelt over herkomst en smaak en noemt enkele kenmerkende voorbeelden uit binnen- en buitenland. Dus bestellen we in de kroeg en de winkel nooit meer zomaar 'een biertje', maar specificeren we: een IPA, een saison, een porter, een pale ale, of als je echt durft: een pils. Want die laatste bierstijl bestaat ook nog, en dat kan behalve het laffe fabriekspils ook een ambachtelijk gebrouwen bier zijn met een 'grassig bittertje' en een 'robuuste graansmaak', bij voorkeur te pairen met een stuk varkensvlees, knoedels of kool.

null Beeld
Beeld
Meer over