Sigma niet naar beurs door overname Petrofina

De overname van de Belgische oliemaatschappij Petrofina door het Franse Total zet een streep door de voorgenomen beursgang van verf- en lakkenproducent Sigma....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Petrofina wilde Sigma verzelfstandigen omdat de lakkenactiviteiten zo beter tot hun recht zouden kunnen komen. De markt voor verf en lakken is sterk in beweging. Bedrijven gaan samen om zo de kosten te drukken. Bovendien heeft de Azië-crisis de afzet van verf en lakken geen goed gedaan.

Nu Petrofina in handen komt van Total, en dat Franse bedrijf zelf een grote lakkenafdeling heeft, is het niet meer nodig dat Sigma de krachten bundelt met de lakkendivisie Lafarge en naar de beurs gaat.

Naar verwachting zal Sigma nu met de verfdochter van Total, Kalon, gaan samenwerken. Zo krijgt Sigma toch het schaalvoordeel dat het dacht te bereiken met Lafarge.

Kalon is met een jaaromzet van 1,5 miljard gulden net iets kleiner dan Sigma dat 1,7 miljard gulden per jaar omzet. Samen kunnen ze een belangrijke speler worden op de Europese verfmarkt.

Kalon is vooral sterk in decoratieve lakken. Sigma heeft in die sector onder meer de merken Sigma, Histor en Rambo. Daarnaast produceert het Nederlandse bedrijf lakken voor de maritieme sector en de metaalnijverheid. Sigma heeft over de hele wereld vierduizend werknemers, van wie 1800 in Nederland.

Wat de nieuwe plannen van Sigma en Kalon betekenen voor de samenwerking met de lakkenafdeling van Lafarge is nog niet helemaal duidelijk. Die tak heeft een omzet van 400 miljoen gulden. Het hoofdmotief voor het akkoord met Lafarge was schaalvergroting, maar de behoefte daaraan wordt door een samengaan met Kalon ruimschoots bevredigd. De overeenkomst wordt de komende weken opnieuw bekeken.

Meer over