NieuwsRoken

Sigarettenverkoop via internet over twee jaar verboden, in supermarkten een jaar later ook

De verkoop van sigaretten en shag wordt verder beperkt. Over twee jaar wordt de verkoop via internet verboden, over drie jaar mogen supermarkten geen rookwaar meer verkopen. Dan zullen  sigaretten en shag alleen verkrijgbaar zijn in speciaalzaken en tankstations.

Sinds 1 oktober mag rookwaar alleen in grauwe verpakking worden verkocht. Beeld ANP
Sinds 1 oktober mag rookwaar alleen in grauwe verpakking worden verkocht.Beeld ANP

Dit voorstel van staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) van Volksgezondheid staat op de agenda voor de ministerraad. Het gaat om een uitwerking van het zogenoemde Preventieakkoord. Daarin is aangekondigd dat Blokhuis met een plan komt over vermindering van het aantal verkooppunten van tabak.

Voor de nieuwe verboden is een wetswijziging nodig. Hoe Blokhuis het verbod op verkoop van rookwaar via internet wil afdwingen is nog niet duidelijk. 

Grauwe verpakking

Dit jaar is de antirookaanpak van Blokhuis al merkbaar. Sinds 1 oktober mag rookwaar alleen in grauwe verpakking worden verkocht waar nog wel de merknaam op staat. In de praktijk gebeurt dat nog nauwelijks omdat eerst de oude voorraad met de oude veelkleurige verpakking wordt verkocht.

Wel is merkbaar dat rookwaar in supermarkten niet meer in het zicht mag worden uitgestald. Daarom staan nu bij klantenservices gesloten kasten achter de balie waar sigaretten en shag liggen opgeslagen. Per 1 januari 2021 moeten ook andere winkels de rookwaar in gesloten kasten opbergen. 

 Rookvrije generatie

Het doel van dit antirookbeleid is het terugdringen van het aantal rokers en een ‘rookvrije’ generatie’ in 2040. Daarom zijn per 1 augustus dit jaar alle onderwijsinstellingen en -terreinen rookvrij verklaard. Scholen moeten dat rookverbod ook handhaven, anders lopen ze het risico op een boeten van 4.500 euro. De NS is dit jaar al gestopt met de verkoop van rookwaren  en de ‘rookpalen’ op de perrons zijn verwijderd. Voorlopig kunnen rokers nog wel terecht bij Ako-winkels op stations. Tot de bestaande huurcontracten van de winkels aflopen, verkopen die sigaretten en shag.

In het streven van de overheid naar een rookvrije generatie wordt de sigaret in de publieke ruimte steeds meer in de ban gedaan. Roken is niet meer toegestaan in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden. Ook in speeltuinen, op schoolpleinen en in kinderboerderijen geldt sinds kort een rookverbod. De volgende stap zijn bedrijven: rookruimtes moeten daar uiterlijk in 2022 worden gesloten.

Lees meer over het verbergen van rookwaar in supermarkten, Grauwe pakjes sigaretten verstopt in grijze kasten: in de tabakswinkel zien ze het wel 

Meer over