Sifan Hassan verplettert wereldrecord op 10 duizend meter in Hengelo

De Nederlandse atleet Sifan Hassan heeft bij de FBK Games in Hengelo het wereldrecord op de 10 duizend meter verbeterd. Ze liep de afstand in 29.06,82, ruim 10 seconden sneller dan het vorige record.

Hassan na afloop van de race waarin ze zondag het wereldrecord verpulverde.  Beeld EPA
Hassan na afloop van de race waarin ze zondag het wereldrecord verpulverde.Beeld EPA

Hassan, de huidige wereldkampioen, pakte na zes rondjes de koppositie en bleef de rest van de negentien rondjes eenzaam op kop lopen, zonder te verslappen.

Het vorige record stamde uit 2016, en werd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gelopen door de Ethiopische Almaz Ayana. Zij liep de 25 rondjes in 29.17,45.

‘Ik denk dat mijn vorm beter is dan ooit. Dat geldt zeker voor het uithoudingsvermogen. De snelheid kan nog wat omhoog, we hebben er door de kou nog niet zoveel aandacht aan kunnen besteden. Maar daar hebben we nog genoeg tijd voor’, zei Hassan in aanloop naar de FBK Games tegen de Volkskrant. Toen gaf ze al aan voorzichtig te denken aan een wereldrecord.

In oktober vorig jaar liep de 28-jarige Hassan op de 10 duizend meter in Enschede al een Europees record: 29.36,67, een halve minuut langzamer dan haar tijd van zondag. Dit deed ze in natte en koude omstandigheden.

Verder houdt ze ook op de 5 duizend meter en de mijl het wereldrecord. Op de 1.500 meter, de 3 duizend meter, de 5 duizend meter en de halve marathon heeft ze het Europees record.

De geboren Ethiopische wil deze zomer op de Olympische Spelen in Tokio twee gouden medailles winnen: op 5 duizend en 10 duizend meter. Ze heeft nog geen olympische medailles gewonnen.

Meer over