Volkskrant ochtendZondag 29 september

Sifan Hassan loopt naar wereldtitel op 10 kilomter bij WK Atletiek | Lucinda Riley verkocht 20 miljoen boeken: ‘Wat kan ik verwachten van recensenten? Mijn kop moet eraf’

null Beeld EPA
Beeld EPA

Terwijl u sliep

Sifan Hassan verovert felbegeerde eerste wereldtitel op de 10.000 meter

Sifan Hassan heeft haar almaar groeiende erelijst aangevuld met de wereldtitel op de 10.000 meter. De Nederlandse atlete liep in het Khalifa Stadion van Doha naar het goud in een tijd van 30.17,62, de beste tijd van dit jaar in de wereld. Het is het vierde WK-goud voor Nederland ooit.

Ajax wint van tien Groningers na knullige rode kaart

FC Groningen verzet zich goed tegen Ajax, maar incasseert fataal doelpunt kort na rode kaart voor oud-Ajacied Warmerdam.

Hoekse Lijn geopend: op je slippers van de Coolsingel naar het strand

Bewoners in de regio-Rotterdam dachten dat het er nooit van zou komen: de metroverbinding van Schiedam naar Hoek van Holland, op het oude treinspoor dat 2,5 jaar geleden werd opgeheven. ‘We hebben 160 duizend kilometer aan testritten gereden. Dat is vier keer de aarde rond.

Dictator Robert Mugabe is na weken eindelijk begraven, op de plek die hij zelf wenste

Na weken van touwtrekkerij over zijn laatste rustplaats is Robert Mugabe zaterdag dan toch begraven. De op 6 september overleden oud-president van Zimbabwe eindigt op de plek waar hij in 1924 werd geboren: het plaatsje Kutama, ruim 80 kilometer ten westen van de hoofdstad Harare.

Vandaag in het nieuws

Oostenrijk kiest vandaag een nieuw parlement. Eerder dit jaar viel de regering van de 31-jarige conservatief Sebastian Kurz, maar hij gaat weer ruim aan kop in de peilingen. De Franse bevolking kan vandaag afscheid nemen van de overleden ex-president Chirac. En de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg vinden plaats. Vandaag rijden de mannen de wegwedstrijd.

Aanraders van de redactie

Kan dit simpele idee een einde maken aan belastingontwijking door multinationals?
Wat belastingparadijzen weigeren te doen, kunnen andere landen ‘gewoon’ van ze overnemen. In een nieuw boek pleiten twee Franse economen voor het belasten van multinationals in landen waar ze hun geld verdienen. ‘Makkelijk uitvoerbaar, legaal en lucratief.’

In hun boek beschrijven Saez en Zucman de klassieke truc waarmee bedrijven als Starbucks, Google en Nike belasting ontwijken. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
In hun boek beschrijven Saez en Zucman de klassieke truc waarmee bedrijven als Starbucks, Google en Nike belasting ontwijken.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Speelgoedrelletje toont dynamiek ­tussen politiek en pers
‘De uitlatingen van minister Van Engelshoven over rolbevestigend speelgoed waren non-nieuws, klonk het eensluidend, maar dan wel non-nieuws dat een dag lang het schuim op de lippen toverde’. Zo meende Loes Reijmer in het relletje een onthullende dynamiek tussen politiek en pers te zien.

Adrie van der Poel over zijn zoon: ‘Altijd het hoogste. Voilà! Dat is Mathieu’
Aan de vooravond van de wegrace voor mannen op de WK in Engeland kijkt Adrie van der Poel terug op de jaren waarin zijn zoon Mathieu een renner wordt die de wielerwereld telkens weet te verbazen.

Adrie van der Poel volgt het wedstrijdverloop van een veldrit. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Adrie van der Poel volgt het wedstrijdverloop van een veldrit.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Fokke Obbema ging op zoek naar de zin van het leven. Dit is wat hij ontdekte
Fokke Obbema was na een hartstilstand even dood. Na zijn herstel ging hij op zoek naar de zin van het leven. Hij vroeg er veertig gesprekspartners naar en vat hier in zeven inzichten samen wat zijn zoektocht opleverde.

Lucinda Riley verkocht 20 miljoen boeken: ‘Wat kan ik verwachten van recensenten? Mijn kop moet eraf’
Hoe schrijft de schrijver? Je zou het nu niet meer zeggen, maar er was een tijd dat Lucinda Riley (52) nauwelijks kon rondkomen. Tot haar grote liefde verscheen en alle zorgen wegnam. Ja, een beetje zoals bij de zeven zussen uit haar hitserie. Is daar iets mis mee?

Een brief aan Rena Riffel, wier blote borsten de cover van het allereerste Volkskrant Magazine sierden
Halfnaakt en naamloos stond Rena Riffel op de cover van het allereerste Volkskrant Magazine. Twintig jaar later staat ze weer op de cover. Verslaggever John Schoorl bedankt de actrice in onderstaande brief en verhaalt over de gevolgen van die eerste shoot.

Volkskrant Magazine cover september 1999. Beeld
Volkskrant Magazine cover september 1999.
Meer over