Nieuws

Sifan Hassan en Max Verstappen verkozen tot sportvrouw en sportman van het jaar

Sifan Hassan en Max Verstappen zijn verkozen tot respectievelijk sportvrouw en sportman van het jaar. Dat is woensdagavond bekendgemaakt tijdens het NOC-NSF Sportgala.

Hessel von Piekartz
Sifan Hassan krijgt de prijs uitgereikt voor sportvrouw van het jaar. Beeld ANP
Sifan Hassan krijgt de prijs uitgereikt voor sportvrouw van het jaar.Beeld ANP

Sifan Hassan (28) werd voor de tweede keer op rij gekroond tot sportvrouw van het jaar. De atlete won dit jaar twee gouden en één bronzen medaille op de Olympische atletiekbaan in Tokio. Sinds 1998 had niemand meer zo’n prestatie neergezet. Hassan kreeg meer stemmen dan wielrenster Annemiek van Vleuten en shorttrackster Suzanne Schulting.

Sportman van het jaar is Formule 1-coureur Max Verstappen. Ook voor hem is dat de tweede keer in zijn carrière. De 24-jarige Verstappen kreeg de voorkeur boven baanwielrenners Harrie Lavreysen en BMX’er Niek Kimmann. Verstappen werd eerder deze maand de allereerste Nederlandse wereldkampioen Formule 1 ooit toen hij op het circuit in Abu Dhabi in een historische race van het seizoen de Brit Lewis Hamilton in de slotronde versloeg.

Collega-sporters, coaches en een vakjury kiezen de winnaars. Voor het eerst telden daarbij ook de prestaties van vorig jaar mee. Toen kon er vanwege de coronacrisis geen sportgala worden georganiseerd.

Paralympisch atleet

Para-wielrenner en -triatleet Jetze Plat (30) is verkozen tot paralympisch sporter van het jaar. Hij won dit jaar tijdens de Paralympische Spelen in Tokio in vier dagen drie gouden medailles en werd voor de zesde keer op rij wereldkampioen para-triatlon. Andere genomineerden waren rolstoeltennisster Diede de Groot en het vrouwen-rolstoelbasketbalteam.

De prijs voor sportploeg van het jaar ging naar de mannen van de baansprinters die goud veroverden op de Olympische spelen in Tokio. De wielrenners kregen de voorkeur boven de eveneens gouden hockeysters en de roeiers van de dubbelvier die ook een gouden Olympische Spelen beleefden. Ook de trainer van de baanwielrenners Hugo Haak werd bekroond, met de prijs voor coach van het jaar. Het is al de tweede keer dat Haak die binnensleept.

Gewichtheffer Enzo Kuworge (20) is het grootste sporttalent. Hij deed afgelopen zomer mee aan de Olympische Spelen waar hij zesde werd in de klasse boven de 109 kilogram. Kuworge volgt daarmee in de voetsporen van onder meer Max Verstappen die de prijs in 2014 kreeg.

Hennie Kuiper (72) kreeg de carrièreprijs uitgereikt. De oud-wielrenners won in de jaren zeventig en tachtig meerdere etappes in grote rondes en klassiekers zoals Parijs Roubaix, in 1975 werd hij wereldkampioen.

Daarnaast was er dit jaar een speciale tweede carrièreprijs, die ging postuum naar de eerder dit jaar op 48-jarige leeftijd overleden paralympisch snowboardster Bibian Mentel. Tijdens haar succesvolle carrière werd ze drie keer paralympisch kampioen en vier keer para-wereldkampioen.

Meer over