Sierra Leone is een droom voor surfers

null Beeld Sven Torfinn
Beeld Sven Torfinn

Waar vind je dat nog? Een lege line-up voor een wit zandstrand met direct achter de palmbomen het tropisch regenwoud. Bureh Beach Surf Club, de enige surfclub van Sierra Leone, is een droom voor surfers. Niet met zijn honderden wachten in de golven, maar een oceaan voor jezelf alleen.

Reisinspiratie nodig?

Volg Volkskrant Reizen op Facebook of bekijk onze reizenpagina.

Sierra Leone, net bekomen van de ebola-epidemie en met een lange burgeroorlog achter de rug, is niet de meest voor de hand liggende vakantiebestemming. Maar avonturiers weten het West-Afrikaanse land met zijn ongerepte natuur al te vinden. Bureh Beach Surf Club werd in 2012 door een enthousiaste Ierse surfer als coöperatie voor de lokale gemeenschap opgericht. Inmiddels krijgen kustbewoners de smaak van het surfen te pakken. Reizigers kunnen terecht in een hutje op het strand. Wie meer luxe wil, kiest voor een verblijf in de hoofdstad Freetown en reist in een uurtje naar het surfstrand.

Vier Amsterdamse surfers raakten zo gefascineerd door het gemeenschapsproject dat zij er een documentaire over maakten. Deze maand gaat hun Big Wata over de eerste surfspots in Sierra Leone en Liberia in première. En mocht u van plan zijn af te reizen: tijdens de regentijd van april tot oktober zijn de golven het best in West-Afrika.

Meer over