Shortlist Biënnale Venetië bekend

De shortlist voor de Biënnale van Venetië is bekend. Vier curatoren(duo's) zijn nog in de race om in 2013 het Nederlands paviljoen in te mogen vullen. Het Mondriaan Fonds deed voor het eerst een oproep aan curatoren om zelf een plan in te sturen voor het paviljoen. Uit 82 ingezonden plannen koos de jury vier kandidaten die hun voorstel verder mogen uitdiepen.

Het gaat om vier voorstellen voor solo-tentoonstellingen. Onder de genomineerden bevindt zich Volkskrant-beeldende-kunstcritica Sacha Bronwasser. Samen met co-curator Peter van Hoof schreef zij een voorstel voor een tentoonstelling van Guido van der Werve.

Andere voorstellen kwamen van Sue-an van der Zijpp en Mark Wilson (tentoonstelling van Folkert de Jong), Lorenzo Benedetti (Mark Manders) en Xander Karskens (Nathaniel Mellors).

De jury vond deze voorstellen het best aansluiten op de wensen van het Mondriaan Fonds. Die wil op de Biënnale de relevante ontwikkelingen in de hedendaagse beeldende kunst in internationale context tonen. Ze noemt de ideeën urgent, gelaagd en aansprekend.

De vier geselecteerde curatoren hebben tot eind augustus om hun plannen verder uit te werken. In september neemt de jury, onder leiding van Birgit Donker, een definitieve beslissing over de nieuwe curator.

Elke twee jaar verzorgt een andere curator de invulling van het Nederlands paviljoen.

Postbus 51 is niet meer

Postbus 51, het vragenloket van de Rijksoverheid, is sinds zondag gesloten. Burgers met vragen aan de overheid kunnen nu bellen met de informatielijn via het nieuwe telefoonnummer 1400. De naam Postbus 51 verandert in Rijksoverheid. Door de naam en het telefoonnummer te veranderen wil de Rijksoverheid herkenbaarder worden. Eerder werd er al één rijkslogo in gebruik genomen en zijn de websites van de diverse ministeries overgegaan in rijksoverheid.nl.

Postbus 51 werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht. Mensen konden hun vragen aan de overheid opsturen. Later volgden de televisie- en radiospotjes. Vanaf 1995 was Postbus 51 ook telefonisch te bereiken en vanaf 2002 konden burgers hun vragen e-mailen.

undefined

Meer over