Shia LaBeouf helpt ons door vier (of acht) jaar Trump

Het zijn verwarrende tijden. Ook voor acteurs.

De Amerikaanse acteur Shia LaBeouf. Beeld afp
De Amerikaanse acteur Shia LaBeouf.Beeld afp

Ewan McGregor, op promotietour voor Trainspotting 2, liep dinsdag weg uit de kleedkamer van Good Morning Britain. Dit nadat de Schot vernam dat het interview in de ontbijtshow zou worden afgenomen door presentator en vriend-van-Trump Piers Morgan. Die had zich eerder laatdunkend uitgelaten over de vrouwenprotestmars, waarin onder meer McGregors vier dochters meeliepen. 'Ik wil niet bij die man zitten', twitterde de acteur ter explicatie.

Morgans respons volgde korte tijd later, in een column met de kop: memo aan Brexit- en Trumpstemmers: de pedofielen-liefhebbende hypocriete McGregor kijkt op u neer, dus waarom zou u naar zijn films gaan?

Die McGregor, schreef Morgan in The Daily Mail, was een onprofessionele, ondemocratische, bekrompen, pompeuze, publiciteitsgeile, op Kim Jong-un gelijkende, Trumphatende, uit de EU naar Hollywood gevluchte gepamperde miljonair, die zich nota bene inliet met de veroordeelde kindermisbruiker Roman Polanski.

'Mijn fout', zei McGregor die diezelfde dag, in gesprek met onder meer de Volkskrant. 'Ik zag te laat dat het Piers Morgans show was. Ik had eerder op mijn schema moeten kijken.'

Je kunt ook niet alles, als acteur.

Sinds Meryl Streeps emotionele Trump-verzuchting bij de Golden Globes ('er was dit jaar één optreden dat me verbijsterde') liggen al haar collega's onder een vergrootglas. Ook als je níks politieks zegt, maak je je verdacht. Mel Gibson, weer helemaal hersteld, kwam enigszins apathisch in beeld toen Streep de volle Globes-zaal in extase bracht. Aha, constateerden de eerste websites: een Trumpfan! Maar dit weten we niet. Niemand weet wat er omgaat in Mel Gibson. Ook Mel Gibson weet dat niet altijd.

Voor wie hoopt op verbaal vuurwerk bij de Oscars, blijft Michael Shannon de meest zekere partij. De - volkomen terecht - voor zijn rol als rochelende Texaanse detective in Nocturnal Animals genomineerde acteur liet oudere Trumpstemmers eerder al weten dat het 'tijd wordt voor de urn'.

Meryl Streep speecht bij de Golden Globes. Beeld epa
Meryl Streep speecht bij de Golden Globes.Beeld epa

Maar niks, geen acteursspeech voor of tegen Trump, kan op tegen het kunstproject van Shia LaBeouf. De 30-jarige acteur, die als manifestatie al eens álle films met hemzelf erin achter elkaar zag, van drie delen Transformers tot Nymphomaniac, heeft op de dag van de inauguratie een camera aangebracht op een buitenmuur van het Museum of the Moving Image in New York. Daar scandeert, zingt en schreeuwt de bleke acteur met baard en rode muts sindsdien hele dagen (en nachten) 'he wil not divide us, he will not divide us...', afgewisseld, bijgestaan en gehinderd door passanten van divers pluimage.

Woensdag werd LaBeouf gearresteerd: iets onduidelijks met geduw en getrek en een jongen die voor de camera nazistische leuzen riep; Shia greep in. Maar inmiddels is hij weer vrij. De acteur heeft ook al een eenzame Trumpaanhanger gezoend en over het gezicht gelikt. De camera blijft vier jaar lang live uitzenden (www.hewillnotdivide.us). En als het moet acht jaar. Dan is het voorbij.

Shia LaBeouf spreekt tegen de camera van zijn kunstinstallatie. Beeld afp
Shia LaBeouf spreekt tegen de camera van zijn kunstinstallatie.Beeld afp
Meer over