Sherlock seks

In de BBC-serie Sherlock zit geen seks, tot frustratie van veel fans. Die vervolgens verhalen schrijven waarin hun held wel uit de kleren gaat: slash fiction.

Een lijkwagen maakte in november een eind aan de speculaties over de begindatum van het derde seizoen van BBC-serie Sherlock. De omroep liet het voertuig rondrijden in Londen, met achter de ramen de tekst 'Sherlock 01 01 14' in witte bloemen. Titel van de eerste aflevering van het langverwachte nieuwe seizoen: The Empty Hearse (de lege lijkwagen). Online ging meteen gejuich op. Sherlock, een sterke update van de verhalen van Sir Arthur Conan Doyle, is een van die series met dolenthousiaste fans die hun halve leven op internet doorbrengen.

Ze verzamelen alles wat er over Sherlock te vinden is en voegen aan het beschikbare materiaal eigen creaties toe. Die bevlogenheid is niet in de laatste plaats te danken aan hoofdrolspeler Benedict Cumberbatch. Ook Martin Freeman, die Dr. John Watson vertolkt, wordt geadoreerd, maar hij haalt het niet bij Cumberbatch. Die is met zijn lange en bleke tronie op het eerste gezicht niet een man van wie tieners en volwassen vrouwen weke knieën krijgen, maar dat gebeurt wel degelijk. Zijn meest fervente fans noemen zich cumberbitches en plakken hun fansites vol met foto's, filmpjes en geluidsopnames van Cumberbatch' befaamde roofdierachtige stem.

Er zijn ook fans die niet genoeg hebben aan wat er online rondzwerft over hun lievelingsacteurs. De echt ijverige liefhebbers schrijven fan fiction, teksten die voortborduren op series en films, met hun idool in de cast. Ze willen meer verhalen met hun helden in de hoofdrol, verhalen waarbij ze de regie zelf in handen hebben. Die delen ze vervolgens vaak met andere fans. Op verzamelaar fanfiction.net staan er miljoenen, over honderden series en films. Tophits: Star Trek, Harry Potter, The Lord of the Rings. Verhalen over Sherlock op de site: ruim 39 duizend. In de mainstreamcultuur duikt fan fiction ondanks die cijfers zelden op, al kreeg het fenomeen even aandacht toen bleek dat Fifty Shades of Grey was ontstaan uit verhalen die auteur E.L. James schreef aan de hand van vampiersaga Twilight.

Zoals dat al doet vermoeden, is een deel van de fan fiction een stuk warmbloediger dan het origineel. Als je als fan toch meester bent over je scenario, kun je ook naar hartenlust stomende scènes toevoegen ¿ juist het materiaal dat op het film- of tv-scherm vaak ontbreekt. En dat leidt dan bijvoorbeeld tot dit: 'John keek neer op Sherlock, onder hem, zijn borstkas deels ontbloot. Het donkerpaars van zijn openhangende overhemd contrasteerde met zijn bleke huid. Een tepel ging schuil onder de stof, de andere was naakt en hard. Sherlock greep Johns trui, trok hem naar zich toe. De dokter zoende hem, lang en hard, eerst zijn mond, toen zijn hals. Uit Sherlocks mond ontsnapte een diepe kreun. John glimlachte en vervolgde zijn weg naar beneden.' Het tafereel dat volgt is, het laat zich raden, x-rated. En het kan nog steviger, er zijn teksten waarin Sherlock en Watson elkaar in leren tuigjes alle hoeken van Baker Street 221B laten zien. Maar er bestaan evengoed vertellingen waarin de twee niet verder gaan dan een voetmassage.

Soms treden ook vrouwelijke personages uit Sherlock op, maar de meeste seksueel getinte verhalen gaan over de mannen. Dit geldt niet alleen voor deze serie, een groot deel van alle fanteksten met een aanzienlijk seksgehalte heeft mannen in de hoofdrollen. De homo-erotische fan fiction wordt slash fiction genoemd, een verwijzing naar de slash die bij de aanduiding van een verhaal tussen de hoofdrolspelers wordt geplaatst (Kirk / Spock, Sherlock Holmes / John Watson). Opmerkelijk: die verhalen worden vooral door (heteroseksuele) vrouwelijke fans geschreven.

Er wordt slash fiction gewijd aan elke denkbare combinatie van personages, zelfs mannen die in het orginele materiaal niet eens scènes delen. Maar in het geval van Sherlock ligt de match met Dr. Watson natuurlijk voor de hand. Hun relatie gaf al aanleiding tot speculaties toen ze nog alleen in de verhalen van Sir Arthur Conan Doyle figureerden. Twee mannen die samen vele uren voor de open haard doorbrengen? Daar moet iets aan de hand zijn. Nergens wordt echter geschreven dat ze meer dan alleen dikke vrienden zijn en ook in de BBC-serie is er nooit sprake van enige fysieke festiviteiten. Maar voor fans met een oververhitte verbeelding zijn in Sherlock genoeg aanknopingspunten te vinden. Elke betekenisvolle blik tussen Sherlock en Watson wordt gezien als bewijs dat er wel degelijk sprake is van een verhouding.

De hoofdrolspelers van de serie zijn zich bewust van de alternatieve levens die hun personages online leiden. Acteur Martin Freeman vindt het allemaal best. In een dubbelinterview met The Sunday Times: 'Als je wilt denken dat ze stiekem verliefd op elkaar zijn, dan mag dat.' Hij heeft Cumberbatch af en toe zijn laptop onder de neus geschoven om hun sexy avonturen te tonen. Cumberbatch, in hetzelfde interview: 'Er bestaat bizarre fan fiction ¿ bizar. Ze schrijven verhalen en maken mangacartoons over wat ze denken dat we achter gesloten deuren uitspoken. Een deel ervan is grappig. Een deel ervan is regelrechte seks. Vraag Martin maar om je wat te laten zien.'

Het is voor de sterren niet altijd makkelijk met een uitgestreken gezicht te reageren op de maaksels. Toen Cumberbatch en Freeman bij een presentatie van het nieuwe seizoen van Sherlock werden gevraagd een stukje slash fiction voor te lezen, waren ze zichtbaar gegeneerd. Net zo beschaamd was de onlinefangemeenschap. Zomaar intieme fantasieën prijsgeven aan anderen dan begripvolle medestanders ¿ erger nog: aan de acteurs zelf ¿ dat ging te ver. Daarbij leek het de bedoeling van de presentator (The Times-columniste Caitlin Moran) eens lekker te lachen om die gekke verhaaltjes. Dat kan makkelijk, want slash fiction is het werk van amateurs, dus doorgaans nogal beroerd geschreven. Maar de fans zijn niet zelden bloedserieus. De door hen gecreëerde fantasiewereld is er niet alleen voor de lol, soms hebben ze die nodig om te ontsnappen aan het druilerige alledaagse leven.

De auteur van het voorgelezen verhaal op haar blog: 'Caitlin bedankt, voor het vernederen, voor het zonder toestemming uit de context halen van mijn verhaal, om het vervolgens te gebruiken om acteurs die ik diep bewonder in verlegenheid te brengen. Bedankt voor het bezoedelen van het enige ding dat me soms door de dag helpt als ik met twee gillende kinderen zit en ik weer eens het spitsuurverkeer in moet omdat mijn echtgenoot zijn bril is vergeten mee te nemen naar zijn werk.'

Het schrijven van slash fiction mag dan een hobby zijn, het is er een die met hart en ziel wordt beoefend.

Treinritten

De schrijvers en producers van Sherlock, Mark Gatiss en Steven Moffat, zijn grote fans van het werk van Sir Arthur Conan Doyle, de geestelijk vader van Sherlock Holmes. Ze kwamen op het idee voor een eigentijdse versie van de verhalen tijdens treinritten die ze samen maakten tussen Londen en Cardiff, tijdens hun werk voor de BBC-serie Doctor Who. Overigens acteert Gatiss ook in Sherlock, hij vertolkt Mycroft Holmes (zie kleine foto), de broer van de detective.

undefined

Meer over