Sherlock Holmes, Get Shorty, Walk of Shame

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie

Jude Law en Robert Downey Jr. in Sherlock Holmes. Beeld Warner Bros
Jude Law en Robert Downey Jr. in Sherlock Holmes.Beeld Warner Bros

Sherlock Holmes (Guy Ritchie, 2009)

Veronica, 20.30-23.05 uur.

In Guy Ritchies Sherlock Holmes denkt en mept de legendarische meesterspeurder bijkans sneller dan zijn schaduw. Voordat hij zijn tegenstander in de worstelring te lijf gaat, checkt hij als een menselijke bodyscan diens zwakke plekken, waarna hij precies weet waar hij de man moet raken. Dat doet hij dan zó snel dat regisseur Guy Ritchie de film moet vertragen en terugspoelen om het ons te laten zien. Rits rats en Holmes staat als enige overeind, onkwetsbaar en halfnaakt, zodat de buikspieren van vertolker Robert Downey jr. goed zichtbaar zijn. Passé is dus de gesoigneerde speurder met haviksneus, gestoken in een deerstalker hat en geruite Inverness-cape. Volgens regisseur Ritchie en Downey Jr. past die nieuwe look, net als bipolaire stoornis die Holmes hier krijgt aangemeten, uitstekend bij het oorspronkelijke personage van Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930). Pluis je het uit, dan blijkt de vertrouwde Holmes minder een product van Doyles verhalen, dan van de talloze film- en televisiebewerkingen. Hetzelfde geldt voor Holmes' kompaan dr. Watson, die in de loop van de filmgeschiedenis een dommige dikkerd werd, in plaats van de slank-stoere oorlogsveteraan die Doyle beschreef.

Zo knap als nu, met Jude Law in de rol, was Watson nog nooit. Eén vertrouwd element bleek minder makkelijk overboord te gooien of vernieuwen. De meeste superhelden hebben een vaste tegenstander van hetzelfde kaliber. Batman heeft de Joker, Superman Lex Luthor en Sherlock Holmes de ongrijpbare professor Moriarty. Een nieuwe Holmes kan niet zonder, ook al probeerden Ritchie en zijn scenaristen dat eerst wel. De twee, drie scènes waarin Moriarty nu opdaagt, zijn achteraf toegevoegd en blijven letterlijk in schaduwen gehuld. In het vervolg Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011) wordt Moriarty als Holmes' aartsvijand méér recht gedaan.

Get Shorty (Barry Sonnenfeld, 1995)

SBS 9, 20.30-22.35 uur.

Misdaadauteur Elmore Leonard had een haat-liefdeverhouding met Hollywood. Sommige van zijn boeken werden sterk verfilmd, maar over het grootste deel van de vele bewerkingen was hij niet te spreken. In Get Shorty nam de schrijver daarom de filmindustrie op de hak. En uitgerekend dat boek leverde een heel aardige film op. John Travolta speelt de hippe gangster en filmfreak Chili Palmer, die voor een klusje in Hollywood belandt, waar hij zich al snel opwerpt als filmproducent. Daarbij komt zijn maffia-ervaring goed van pas, want de filmwereld is hard.

Walk of Shame (Steven Brill, 2014)

HBO 3, 18.25-20.00 uur.

Altijd is ze de keurigheid zelve. Maar net als ze een supercarrièrekans krijgt, werkt nieuwslezeres Mhegan Miles zich verschrikkelijk in de nesten. Na een romantische nacht staat ze in een knalgele, krappe jurk op straat, zonder telefoon, identiteitsbewijs of geld (bij haar date achtergelaten) en zonder auto (weggesleept). Terwijl ze naar de andere kant van Los Angeles probeert te komen, wordt ze voor zwerver, drugsdealer, heks (!) en (echt door iedereen) voor hoer aangezien. Dat laatste is vrij verwerpelijk, maar Walk of Shame bevat net genoeg geslaagde grappen om zelfs op de meest seksistische momenten verteerbaar te blijven. Op de een of andere manier maakt hoofdrolspeelster Elizabeth Banks ook echt iets van al deze consternatie.

Meer over