NieuwsGroenere toekomst

Shell schrapt ongekend deel personeelsbestand: 7.000 tot 9.000 banen verdwijnen

Shell schrapt een voor het olie- en gasbedrijf ongekend aantal banen. Grofweg 10 procent van de 85 duizend medewerkers zullen voor het einde van 2022 moeten vertrekken.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Dit maakte het Shell woensdag bekend in de prognose over het derde kwartaal. Door corona is het bedrijf nog meer gaan inzien dat de uitdaging van klimaatverandering vraagt om een ander type bedrijfsvoering, meer gericht op duurzame energie en minder hiërarchisch. De 7.000 tot 9.000 banen verdwijnen om kosten te besparen en het bedrijf klaar te maken voor een groenere toekomst, zo luidt de boodschap van directeur Ben van Beurden.

‘Dit is een extreem zwaar proces’, zegt Van Beurden. ‘Het is erg pijnlijk te weten dat we gedag moeten zeggen tegen een flink aantal goede mensen.’ Maar, voegt hij daar aan toe, ‘we doen dit omdat we moeten, omdat het het juiste is voor de toekomst van het bedrijf.’

Het is nog onduidelijk hoeveel Shell-banen in Nederland verloren zullen gaan. Inmiddels hebben al 1.500 medewerkers zelf te kennen gegeven te willen vertrekken. Eind 2022 moet de nieuwe organisatiestructuur jaarlijks 2 tot 2,5 miljard dollar aan kostenbesparingen opleveren.

Klap

De coronapandemie heeft Shell hard geraakt. Niet eerder leed het bedrijf zo’n groot verlies in één kwartaal als in het tweede van dit jaar: 18,1 miljard dollar. Het verlies kwam bovenop een klap die de aandeelhouders eerder dit jaar al kregen: voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog werd de dividenduitkering bij Shell verlaagd.

De problemen voor Shell werden vergroot door het stilvallen van het (vlieg)verkeer en de industrie, waardoor de olie- en gasprijs sterk daalde. Hierdoor verloor het bedrijf niet alleen omzet, maar moest het ook op grote schaal voorraden en bezittingen afwaarderen met 28 miljard dollar. Shell ziet voor het derde kwartaal, waarover het bedrijf eind oktober definitief rapporteert, nog de nodige obstakels bij de winning en verwerking van fossiele brandstoffen.

Het ziet er in de nabije toekomst niet goed uit, ziet ook Shell-analist Jos Versteeg van InsingerGilissen. ‘Ten opzicht van het eigen vermogen zit Shell aan het voor zichzelf gestelde schuldenmaximum’, zegt hij. ‘Om financieel gezond te blijven, verbiedt het bedrijf zichzelf in deze situatie geld te lenen. Tegelijkertijd heeft Shell nog maar voor zo’n acht jaar aan olievoorraden onder de grond zitten. Komende jaren moeten ze daarom investeren in nieuwe velden. Dit kan in deze situatie alleen uit eigen middelen, wat de dividenduitkering weer verder in gevaar brengt.’

Bij Shell wordt al langer gesproken over een groenere koers: in 2050 CO2-neutraal opereren is de ambitie. Binnenkort komt het bedrijf met een nieuwe strategie voor de toekomst, dat volgens persbureau Reuters de weinig verhullende naam Project Reshape zou dragen.

Meer over Shell

Shell zou op ongekende schaal willen snijden in de kosten van zijn olie- en gaswinning. De kosten zouden met 40 procent omlaag moeten en de uitgespaarde euro’s zouden dienen om de energietransitie te financieren. Volgens persbureau Reuters heeft het concern er een heuse operatie van gemaakt: Project Reshape.

Niet eerder leed olieconcern Shell zo’n groot verlies in één kwartaal: 18,1 miljard dollar. Het verlies wordt veroorzaakt doordat het bedrijf op ongekende schaal zijn voorraden en bezittingen heeft moeten afwaarderen met 28 miljard dollar.

Shell ziet zichzelf dolgraag als een topper onder de oliemaatschappijen waar het zijn klimaatbeleid betreft. Maar het concern slaagt er steeds minder in de buitenwereld te overtuigen van zijn voortreffelijkheden.

Olieconcern Exxon domineerde bijna een eeuw lang Wall Street en de Amerikaanse politiek. Maar de invloed en waarde van het olieconcern smelten sneller dan de poolkappen. Exxon valt nu zelfs uit de gezaghebbende Dow Jones. Is het olietijdperk binnenkort voorbij?

Meer over