NIEUWSSHELL

Shell overweegt ‘optie’ om hoofdkantoor uit Nederland te verhuizen

Het hoogopgelopen debat over de dividendbelasting kan nog een venijnig staartje krijgen. Nadat de Brits-Nederlandse multinational Unilever vorige maand bekendmaakte naar Londen te vertrekken, overweegt nu ook Shell het hoofdkantoor uit Nederland te verhuizen.

Hoofdkantoor van Shell in Den Haag. De olie- en gasreus overweegt uit Nederland te verhuizen. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Hoofdkantoor van Shell in Den Haag. De olie- en gasreus overweegt uit Nederland te verhuizen.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Dit heeft Shell-topman Ben van Beurden van de Brits-Nederlandse olie- en gasreus zaterdag gezegd in Het Financieele Dagblad. Shell is een Brits bedrijf, met het hoofdkantoor in Den Haag. Shell koos vijftien jaar geleden voor deze constructie in de veronderstelling dat de dividendbelasting zou worden afgeschaft. Het voorstel voor die afschaffing (à bijna twee miljard euro per jaar), dat tot grote maatschappelijke en politieke ophef leidde, werd door premier Rutte najaar 2018 weer ingetrokken. Dit nadat Unilever toch niet naar Nederland kwam.

Nu het afschaffen van de dividendbelasting daarmee definitief van tafel is, kijkt Shell met andere ogen naar de Brits-Nederlandse structuur, zegt Van Beurden. Shell valt onder twee belastingregimes en is gedwongen twee soorten aandelen uit te geven. De dividendbelasting in het Verenigd Koninkrijk staat al jarenlang op nul. De duale structuur is volgens Shell een beperking om slagvaardig te kunnen opereren. Een vertrek uit Nederland zou daarvoor een van de oplossingen kunnen zijn, bevestigt het concern.

Geen concrete plannen

Shell benadrukt dat er geen concrete plannen zijn – het gaat om ‘een optie’. Het besluit het hoofdkantoor te verplaatsen zal ook zeker niet lichtvaardig genomen worden, zegt Van Beurden in het FD. ‘Je moet altijd blijven nadenken. Niets is permanent en natuurlijk kijken we naar het vestigingsklimaat. Maar je hoofdkantoor verplaatsen is geen triviale maatregel. Daar moet je niet te makkelijk in zijn.’ Volgens Van Beurden is het ook geen urgente kwestie, maar moet er wel een oplossing komen.

Shell ligt in Nederland geregeld onder vuur omdat het te weinig aan duurzaamheid zou doen. Ook bleek vorig jaar dat de olie- en gasreus in Nederland geen winstbelasting betaalt, door het verrekenen van andere kostenposten. Volgens Shell gebeurt dat allemaal conform de Nederlandse regels, en betaalde het bedrijf in 2018 wel 4,5 miljard euro aan andere belastingen, zoals accijnzen, btw en loonbelasting.

Een eventueel vertrek van Shell zou betekenen dat twee van de grootste AEX-bedrijven hun hoofdkantoor uit Nederland halen. Een maand geleden kondigde Unilever het hoofdkantoor naar Londen te verhuizen. Shell is de nummer 42 van de honderd grootste werkgevers van Nederland die de Volkskrant eerder dit jaar in kaart bracht, met 9.500 volledige banen. Hoe veel banen het vertrek van hoofdkantoor zou kosten, is onduidelijk. Shell werkt vanwege de coronacrisis aan een reorganisatie, die het concern toekomstbestendig moet maken. Daarbij wordt rekening gehouden met banenverlies.

Vette buit voor Londen

Shell zou een vette buit zijn voor het met de brexit worstelende Verenigd Koninkrijk, nadat het eerder al de zetel van Unilever binnenhaalde. Om de hoofdkantoren van multinationals wordt hard gevochten, omdat daar de besluiten voor alle vestigingen en landen worden genomen. Bovendien zijn ze goed voor hoogwaardige banen. Scheidend werkgeversvoorman Hans de Boer noemde de berichten over Shell dit weekeinde ‘een zorgelijk signaal’. Hij hield met premier Rutte tot aan het bittere einde vast aan het afschaffen van de dividendbelasting.

Mocht Shell het hoofdkantoor naar Londen willen verhuizen, dan is dat juridisch nog niet zomaar geregeld, stelt Eumedion. Volgens deze belangenbehartiger van grote beleggers zoals pensioenfondsen moet minimaal tweederde van de bestuurders instemmen met het besluit en is er vervolgens een statutenwijziging nodig, die ook goedgekeurd moet worden met minimaal 75 procent van de stemmen. Verder moet getoetst worden of de verhuizing wel past binnen de afspraken die in 2005 zijn gemaakt.

Meer over