nieuws

Shell haalt nieuwe bestuursvoorzitter uit mijnbouwindustrie

Shell heeft Andrew Mackenzie benoemd tot nieuwe bestuursvoorzitter. De Brit heeft voornamelijk recente ervaring in de mijnbouw, maar brengt volgens het olie- en gasconcern ‘een diep begrip van de energiesector en klimaatverandering’ in.

Peter van Ammelrooy
Andrew Mackenzie.  Beeld Getty Images
Andrew Mackenzie.Beeld Getty Images

De naam van Mackenzie zong al rond als mogelijke kandidaat voor de opvolging van de Amerikaanse Chad Holliday, die zes jaar voorzitter was – een functie die vergelijkbaar is met die van president-commissaris zoals Nederlandse bedrijven die kennen. Mackenzie trad vorig jaar oktober toe tot de raad van bestuur van Shell. Holliday vertrekt in mei.

Mackenzie gaf van 2013 tot 2019 leiding aan BHP, een Brits-Amerikaans mijnbouwbedrijf dat vooral actief is in Australië en Noord- en Zuid-Amerika. BHP raakte in 2015 in opspraak, toen bij een Braziliaanse ijzerertsmijn een dam doorbrak en negentien mensen de dood vonden.

Eerder was Mackenzie leidinggevende bij een het Brits-Australisch mijnbouwbedrijf, Rio Tinto, waar hij van 2004 tot 2007 de divisie industriële mineralen en diamanten leidde. De 22 jaar daarvoor bekleedde de Brit hoge functies bij het olie- en gasconcern BP.

Shell-topman Ben van Beurden verklaart uit te kijken naar de samenwerking met Mackenzie aan de nieuwe langetermijnstrategie, die vorige maand werd onthuld. Daarin stelt het bedrijf dat het in 2050 CO2-neutraal wil zijn. Toch investeert Shell tot die tijd meer geld in de winning van fossiele brandstoffen olie en gas – 20 miljard per jaar – dan in duurzaam opgewekte stroom – 2 tot 3 miljard.

Shell publiceerde donderdag ook het jaarverslag, waaruit blijkt dat de beloning van topman Ben van Beurden in 2020 uitkwam op 5,2 miljoen pond sterling. In 2019 kreeg Van Beurden nog 8,75 miljoen.

Meer over