Nieuws

Shell blijft Shell: netto uitstoot CO2 gaat omlaag, maar fossiel blijft koning

Energiereus Shell zegt zijn plannen te versnellen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Bij de presentatie van zijn langetermijnplannen, zegt het concern in 2030 zijn netto-uitstoot met ongeveer een vijfde te hebben verlaagd. De meeste inspanningen lijken niet naar verduurzaming te gaan, maar naar de opslag van CO2 en compensatieprojecten.

null Beeld EPA
Beeld EPA

De 20 procent reductie die Shell in 2030 wil bereiken, is minder dan Milieudefensie eist in zijn rechtszaak tegen het olieconcern. Milieudefensie wil dat Shell de uitstoot tegen die tijd met 45 procent heeft verminderd. Het olieconcern denkt dat getal nu zelf vijf jaar later te halen, in 2035.

Shell stelt dat zijn uitstoot van CO2 met 1,7 gigaton een hoogtepunt heeft bereikt in 2018 en dat ook de piek in olieproductie al achter zich ligt. Die werd in 2019 bereikt. Het energieconcern verwacht een jaarlijkse afname van de olieproductie met 2 tot 3 procent.

Opmerkelijk is dat de jaarlijkse investeringen in hernieuwbare energie en andere ‘oplossingen’ ongeveer 2 tot 3 miljard dollar (1,7 miljard tot 2,5 mmiljard euro) bedragen, terwijl in marketing een vergelijkbaar bedrag omgaat. Investeringen in de chemietak zullen 4 tot 5 miljard zijn en in fossiele winning 8 miljard. Veruit het meeste geld blijft dus naar fossiel gaan.

Een belangrijke rol bij het verlagen van de druk op het klimaat is weggelegd voor de afvang van CO2. Vanaf 2035 moet jaarlijks 25 megaton CO2 met behulp van zogenoemde CCS worden opgeslagen. In 2030 moet jaarlijks 120 megaton worden bespaard met compensatie.

Achtergronden bij Shell en het klimaat

Analyse: Het verlies van Shell was nog nooit zo hoog. Waarom krijgen de aandeelhouders dan toch meer dividend?

Klimaatzaak: Wat kan Shell doen als het de klimaatzaak verliest? Als het inderdaad tot 45 procent minder CO2 moet uitstoten in 2030 vergeleken met 2019? ‘Het kan gewoon niet.’

Shell scherpte vorig jaar al zijn klimaatdoelen aan om doelen ‘Parijs’ te halen, maar wat verandert daarmee wezenlijk?

Meer over