Sheila Sitalsing

En zo krijgen we dan toch een tulpeneiland. Dit nieuwe symbool van hoop, VOC-mentaliteit, 'Nederland op de kaart', en meer van dat fraais komt voor de kust van Zeewolde te liggen. Of nou ja, kust. In het Veluwemeer, waar Zeewolde aan ligt. Al spreken ze op de bijbehorende artist's impression hardnekkig van 'ontwikkeling kustzone' - als ware Zeewolde een havenstad van allure, majestueus gelegen aan de golf van Biskaje.

Gisteren was de onthulling van het bord waarop de plannen staan: een opgespoten eilandje in tulpvorm, met een jachthaven, dat massa's zeil- en andere bootjes moet trekken, alsook massa's toeristen.

Jan Peter Balkenende pinkt nu een traantje weg. Vier kabinetten lang ijverde hij vruchteloos voor een groots werk in zee, een tulpeneiland voor de kust, de echte kust. Het idee was in een vlaag van krankzinnigheid bedacht door het Innovatieplatform, een inmiddels opgeheven gremium voor VOC-achtige plannen voor Nederland.

Jarenlang heeft een CDA-lobby met die tulp geleurd. Joop Atsma (CDA) in de Tweede Kamer, Hans de Boer (CDA) in het Innovatieplatform, Balkenende (CDA) overal waar hij kwam. Elco Brinkman (CDA) liep namens Bouwend Nederland al winstaandelen te berekenen.

Voor welk probleem het eiland een oplossing was, is nooit opgehelderd. We zouden er kunnen wonen, recreëren, energie opwekken, de Olympische Spelen houden - maar dat was secundair. Het ging om Groots Denken, om Niet Talmen Maar Doen. 'Voor je het wist, was die tulp op CNN en op Al Jazeera', zei Hans de Boer in 2008 in deze krant. 'En toen zei de premier tegen me: tja, nu moeten we wat doen ook.'

Totdat de experts gingen doen wat experts wel vaker doen: met een zuur mondje zoete dromen verstieren. Ze hadden zitten rekenen en het was te duur, het was onnodig en het zou een gore modderpoel worden. Vervolgens kwam de crisis en is van het Innovatieplatform noch van de tulp meer iets vernomen.

Postume triomf dus, dat ze het in Zeewolde nu gewoon gaan doen. Niks crisis. Door je oogharen kijken, het groter denken dan die 200 bij 300 meter, woeste Noordzeebaren invullen waar nu een lullig meertje ligt en zie eens Wat We Kunnen.

Het is makkelijk om zuur te gaan lopen doen over het geprognosticeerde massatoerisme, over het budget van 4 miljoen euro dat volgens de gemeente beslist ruim voldoende is, over de verkoopbaarheid van de geplande huizen met zicht op de tulp. De gemeente denkt dat in het hoogst onwaarschijnlijke geval dat het budget ietsiepietsie overschreden wordt de Integrale Inrichting Veluwe Randmeren (de gemeenten rond het Veluwemeer die subsidie hebben gekregen van de EU en de rijksoverheid voor de tulp) uiteraard bij zal springen.

Het is machtig mooi dat er ondanks alles nog zo veel onschuldig vertrouwen rondwaart in dit land.

Dus hup Zeewolde, vooruit met de tulp. Ze zal ons niet uit de crisis helpen, hoewel er ongetwijfeld een bureau te vinden is dat tegen betaling een rapportje kan produceren waaruit blijkt dat zo'n tulp meer doet voor ons vertrouwen dan tien Olli's Rehn tezamen.

Nadat straks het Andromedastelsel en de Melkweg op elkaar zijn gebotst en wij in een knallende finale zijn weggevaagd, zullen buitenaardse wezens al struinend door het puin stuiten op de tulp. En ze zullen een diepe buiging maken.

undefined

Meer over