EindexamenEconomie

Sheila Sitalsing doet examen: ‘De middelbare school is veel leuker geworden’

Op verzoek van de Volkskrant doet columnist Sheila Sitalsing opnieuw eindexamen.

Birk Heijkants en Jasper Knegt
Tafels met daarop het examen staan klaar in de gymzaal van Atheneum College Hageveld. Beeld ANP
Tafels met daarop het examen staan klaar in de gymzaal van Atheneum College Hageveld.Beeld ANP

‘Ik zou wel even schrikken als ik zo’n pakket van dertien pagina’s op mijn tafeltje krijg’, zegt columnist Sheila Sitalsing (52) over het vwo-examen economie. ‘Er staan flinke lappen tekst in.’ Het talige aspect maakt het examen aan de ene kant heel leuk en actueel, vindt ze. ‘Maar ik kan me voorstellen dat het ingewikkeld is als je niet zo goed bent met taal.’

Het examen in 1986 was saai en wiskundig: ‘We moesten gewoon sommen maken.’ Toch ging het haar makkelijk af, ze sloot af met achten op haar cijferlijst: ‘Ik was ook wel een stuudje.’ Sindsdien is de middelbare school volgens haar veel leuker geworden. Dat merkt ze aan haar kinderen die in de brugklas en de derde zitten. ‘Ze worden op een andere manier aan het denken gezet over maatschappelijke thema’s.’

Ook in dit examen geen tekort aan maatschappelijke thema’s. Het gaat over vakbonden, pensioenen en belastingstelsels. ‘De vragen sluiten heel goed aan op het politieke debat’, vindt Sitalsing. Zo onderzoekt de fictieve econoom Pikets in opgave 6 wat voor invloed belasting heeft op de inkomensverschillen in het eveneens fictieve land Alpha. Leerlingen moeten uitrekenen wanneer iemand met een inkomen uit werk, na aftrek van inkomstenbelasting, minder ontvangt dan iemand met een bijstandsuitkering.

Hoewel de rest van het examen Sitalsing makkelijk afgaat, gaat het hier toch even mis. ‘Ik denk dat ik per ongeluk twee keer de algemene heffingskorting van 250 euro heb opgeteld.’ Ze maakt nog kans op een punt: in het antwoordmodel lijkt vooral de berekening, de weg naar het antwoord, erg belangrijk. Maar in haar antwoorden zijn twee pagina’s vol krabbels te zien. ‘De leraar die hier punten voor geeft, moet wel heel mild zijn’, concludeert ze.

Spaans zeer populair, terwijl Fries maar weinig leerlingen trekt

De populariteit van het vak Spaans is dit examenjaar fors toegenomen. In totaal 4.301 van de bijna tweehonderdduizend leerlingen die dit jaar examen doen, hebben de taal op het programma staan. Ruim een kwart meer dan vorig jaar. Vooral op het vwo zijn er meer examenleerlingen dan in de voorgaande jaren. Landelijk gezien volgen de meeste leerlingen het vak in Noord-Holland, de minste animo voor Spaans is er in Drenthe, met maar zeven studenten.

Er zijn dit jaar ook veel meer examenleerlingen die het examen Turks maken. Op het vwo zijn dit er 20 meer dan in 2019, op de havo 17. In de regio Rotterdam is het aantal leerlingen dat het examen Turks doet in tien jaar tijd verdubbeld.

Van de duizenden leerlingen volgen er 137 het examen Fries, allemaal in de provincie Friesland. Buiten deze provincie is er geen enkele leerling die dit examen onder ogen krijgt.

Tip voor biologie

Zorg dat je bij het vmbo-examen biologie weet hoe je een werkplan voor een onderzoek maakt, zegt YouTube-lerares Amina el Ouati, beter bekend als juf Aminozuur. ‘In het werkplan omschrijf je bij een experiment minstens twee testgroepen. Ze verschillen in de behandeling die ze krijgen maar de omstandigheden blijven gelijk.’

Meer over