Sheikh

Khalid Sheikh Mohammed zegt dat hij het superbrein is achter de aanslag op het WTC in 2001. Is het belangrijk dat te weten?...

Bert Wagendorp

Sheikh Mohammed was volgens de Volkskrant een ‘flamboyante organisator’ die de hele dag aanslagen liep te bedenken. En maar ideetjes in de groep gooien en van de hak op de tak springen. Zo’n echte ADHD’er.

‘We laten vliegtuigen neerstorten op Eilat!’

‘Zo! Dat is me ook wat! Echte vliegtuigen?’

‘Sears Tower!’

‘In Eilat?’

‘Nachtclub in Zuid-Korea! Opblazen!’

‘Aha. Jaja. Kun je dat even op pa*’

‘Library Tower.’

‘Nachtclub Library Tower?? Heb je een plattegrond?’

‘Jimmy Carter! Bill Clinton! Dood!’

‘Jimmy wie? Is-ie dood?’

Man gooit er tijdens de middagthee zo een slachtoffertje of vijfduizend uit. En tussendoor ook nog eventjes een journalist onthoofden. Het simpele handwerk, na al dat denkwerk. Geen wonder dat Osama bin Laden er op oude foto’s altijd zo doodmoe en oud uitziet.

Sufgeluld door de Sheikh.

Maar de Sheikh houdt er niet van kinderen te doden, zei hij. Is natuurlijk ook vader, Sheikh Mohammed. Dan blijkt kinderen doden toch vaak een stuk lastiger te worden. Logisch.

Hoe nuchter hun belevenissen ook worden verslagen, altijd krijgen terroristen, net als criminelen, in de media iets glamourachtigs aangemeten. We willen liever niet dat de schepper van schoonheid een doodnormaal mens is, maar van een massamoordenaar vinden we dat ook niet prettig. Gewoontjes komt te dicht bij onszelf. De flamboyante superster van het terrorisme: dat schept afstand. Kan zo meedoen aan Sterren dansen op het ijs.

Sheikh Mohammed zat op de Chowan University, een kleine, baptistische privé-universiteit in Murfreesboro, North-Carolina. De aanstaande wreker uit naam van Allah braaf tussen de protestantse puriteinen en hun God. Zat er op 11/9 toevallig een jaargenoot in het WTC?

Op de foto in de krant zag Sheikh Mohammed er niet zo glamourous uit. Erg harig ook. Maar de foto was natuurlijk genomen na jarenlange verhoren. En ze zullen Sheikh Mohammed op Guantánamo Bay echt wel eens een keer een skibril hebben opgezet of hebben natgegooid. Je hebt het brein achter de meest besproken terreuraanslag aller tijden in handen, dan wil je natuurlijk ook dat hij wat loslaat, onder de felle lampen.

‘Ik zeg 11 september, wat zeg jij?’

‘Geen flauw idee.’

‘Skibril!’

Dus uiteindelijk bekende Sheikh Mohammed de man te zijn achter 31 aanslagen, waaronder 11/9. Was dat het? Die man vertelt natuurlijk niet alles. Voor hetzelfde geld was de moord op Van Gogh ook zijn idee. Of het belle-tjetrekken in de Diamantbuurt.

Je weet niet zeker of de Amerikanen ál zijn bekentenissen naar buiten hebben gebracht en of hij wel echt heeft gezegd wat er staat. En tot slot is het ook maar de vraag of het wáár is, wat hij heeft verteld.

In Egypte gaan ze een film maken over Al Qaida. Dat blijft het, materiaal voor films, stof voor bange dromen.

Meer over