Column

Sharona leek een heel andere maat aan te geven

De rennende rukker werd ook landelijk bekend. Ook goor nieuws moet lekker bekken.

Jean-Pierre Geelen
Slachtoffer van 'de rennende rukker' Sharona. Beeld RTV Noord-Holland
Slachtoffer van 'de rennende rukker' Sharona.Beeld RTV Noord-Holland

De politie vraagt uw aandacht voor het volgende: de rennende rukker. Hij lijkt weggelopen uit een stripverhaal, maar het is de naam die media gaven aan een vermoedelijk Oost-Europese man die rond IJmuiden vrouwen lastigvalt met een nogal opmerkelijke liefhebberij.

Enkele weken geleden schreef ik op deze plek over de verslaggeving van de Vierdaagse. Diverse lezers wezen me erop dat ik Harm Edens over het hoofd had gezien, die immers op Omroep Gelderland zulke liefdevolle portretten en reportages maakte. Omroep Gelderland? Een regionale omroep bespreken in een landelijke krant? Dat had dus wel gemogen: een beetje digitaal basispakket biedt vrijwel alle regionale zenders.

Dat trof: nu landelijke televisie zó zijn best deed tv-critici het leven zo zuur mogelijk te maken, bood RTV Noord-Holland uitkomst. Die zender had woensdag een ooggetuigeverslag van een slachtoffer van de rennende rukker. Fascinerend geval. Vooral vanwege de mythevorming in de mediaberichten.

In juli dook de rukker al op. Voor de camera van RTV Noord-Holland deed een buurtbewoonster van de plek des onheils haar verhaal bij het bospadje waar het allemaal gebeurde. Haar hond was mede-getuige. De vrouw was zich - begrijpelijk - 'kapotgeschrokken': 'Ik liep hier en toen stond daar een man met z'n fiets. Hier stond ie. In zo'n houding dat ik dacht dat ie aan het plassen was. En toen zag ik aan zijn hand dat ie wat anders aan het doen was. Toen zei ik: wat ben jij aan het doen, idioot? Toen kwam ie achter me aan.'

Het liep met een sisser af, al waren buurtbewoners nu wel bang voor hun kinderen. Gisteren was het weer raak, met de jonge vrouw Sharona. Ze deed, bijna onbewogen, haar verhaal. Ze was op weg naar huis, een feestweek, toen ze merkte dat er iemand achter haar fietste. Sharona: 'Nou, dat kan. Op een gegeven moment dacht ik: ik word wel heel erg gevolgd. Dat bleek dus ook zo.'

De man stond ineens achter haar.

Nu stelde de verslaggeefster een vraag. 'Hoe groot was die afstand, en wat denk je dan?'

Sharona: 'Ik denk: zo'n stukje.' Ze gaf met haar duim en wijsvinger een maat aan, van niet meer dan tien centimeter. Dat beeld werd de 'still' waarmee het hele filmpje werd aangekondigd. Met de overduidelijke suggestie dat Sharona een heel andere maat leek aan te geven dan die van de afstand tussen haar en de rukker.

Sharona vervolgde haar verhaal. Ze schreeuwde wat, de man mompelde wat. Sharona: 'Ik keek hem nog een keer aan, en toen was ie dus bezig... met zichzelf.' Ze werd boos. Ze zei: 'Ga weg'. Sharona: 'Maar dat verstond ie dus blijkbaar niet, want hij kon geen Nederlands.'

De rukker kwam alleen maar dichterbij. Sharona, bijna verontschuldigend: 'Ja, dan kan ik blijven schreeuwen, maar dat hielp niet. Op een gegeven moment kwam ie zo dichtbij, dat ik me bedreigd voelde. Ja, dan moet ik toch echt voor mezelf opkomen en mezelf beschermen, en toen heb ik hem een stomp op z'n neus gegeven.' Om het horroravontuur wat op te pimpen, had RTVNH een apart shot gemaakt van Sharona waarin ze uithaalde naar de camera. Roetsj-geluidje eronder: lekker zo.

Tot zover onze berichtgeving. In de huiskamer heerste verwarring. Over de rukker, maar meer nog over het rennen. De trefwoorden 'De rennende rukker' zijn misleidend. De rukker mag in de beeldvorming dan rennen, in de verslagen rukt hij in stilstand. De roerloze rakker dus. Maar zo werkt dat niet. Ook goor nieuws moet lekker bekken.

Meer over