Sharon in kritieke toestand

De Israëlische premier Ariel Sharon (77) is woensdagavond laat getroffen door een hersenbloeding en verkeerde afgelopen nacht, naar het zich liet aanzien, in levensgevaar....

De premiersbevoegdheden zijn overgedragen aan vice-premier Ehud Olmert, vlak voordat premier Sharon in het Hadassah-ziekenhuis onder volledige narcose was gebracht.

Sharons lijfarts Shlomo Segev zei ongeveer een uur nadat de operatie was begonnen, dat de ingreep ‘goed verloopt’. Ook zei hij: ‘We moeten geduldig afwachten. Ik verwacht dat hij behouden uit de operatie komt.’ Eerder zei een hoge politieke functionaris anoniem tegen persbureau Reuters: ‘Het ziet er slecht uit. Ik weet niet of hij ervan herstelt.’

De artsen Shlomo Mor-Yosef en Shmuel Shapira, directeur en onder-directeur van het Hadassah ziekehuis, spraken van een ‘veelbetekende beroerte’ en een ‘enorme bloeding’. De premier kreeg in de operatiekamer zuurstof toegediend, zeiden zij in een korte toelichting op zijn gezondheidstoestand.

Sharon was op zijn Sycamore-boerderij in de Negev-woestijn toen hij zich onwel voelde. Hij is per auto, en niet per helikopter, naar Jeruzalem vervoerd. Aanvankelijk werd daar uit afgeleid dat zijn toestand niet zo ernstig was. De hersenbloeding heeft zich ‘klaarblijkelijk onderweg snel ontwikkeld, zoals die dingen verlopen’, zei arts Shapira. Sharons zonen Gilad en Omri waren in zijn gezelschap.

Op 18 december heeft Sharon al een lichte beroerte gehad. Desalniettemin achtten zijn artsen hem daarna in goede gezondheid. Wel vonden ze een aangeboren hartafwijking. Sharon zou daar vandaag aan worden geopereerd.

Tommy Lapid, leider van de liberalen in de Knesset, sprak van ‘een van de meest dramatische nachten uit de geschiedenis van de staat’. Benjamin Netanyahu, Likud-leider en rivaal van Sharon, zei voor het herstel van de premier te bidden.

Ariel Sharon, de veteraan van de Israëlische politiek, is met zijn onlangs opgerichte partij Kadima favoriet voor de parlementsverkiezingen van 28 maart. Hij heeft in 2005 internationaal lof geoogst voor de eenzijdig uitgevoerde Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook.

Meer over