Sharon ademt weer zelfstandig

De Israëlische premier Ariel Sharon is maandag weer zelfstandig gaan ademen, nadat de artsen waren begonnen hem uit zijn kunstmatige coma te halen...

Ziekenhuisdirecteur Shlomo Mor-Yosef zei dat Sharon begon te ademen zodra de medicijnen die het coma veroorzaken werden verminderd. De apparatuur blijft echter aangesloten om hem bij het ademen te helpen, zei Mor-Yosef, die nogmaals zei dat Sharons toestand nog steeds kritiek is.

Mor-Yosef zei eerder dat het proces om Sharon bij de brengen uren of zelfs dagen kan gaan duren, maar deskundigen menen dat de artsen later maandag een goed idee moeten kunnen krijgen van de schade.

Als de verdovende middelen zijn uitgewerkt zullen de artsen hun bevindingen meedelen aan procureur-generaal Meni Mazuz, die vervolgens eventueel zal besluiten de premier permanent ongeschikt te verklaren voor het uitvoeren van zijn taken. "Zodra we weten welke schade is aangericht zullen we praten", zei een woordvoerder van het ministerie van justitie.

Een verklaring van ongeschiktheid is niet dringend, zei de woordvoerder, omdat er al een waarnemer voor Sharon is aangesteld in de persoon van vice-premier Ehud Olmert. Als de procureur-generaal Sharon permanent ongeschikt verklaart moet het kabinet binnen 24 uur een nieuwe premier kiezen uit de vijf ministers van Sharons Kadima-partij die ook in het parlement zitten. Olmert behoort tot deze groep.

Meer over